Saksan tietoturvaviranomainen varoittaa Windows 8 –käyttöjärjestelmän olevan tietoturvariski, kertoo saksalaislehti Die Zeit.

Lehden käsiinsä saamassa salaisessa muistiossa tietoturvaviranomainen kehottaa saksalaisia virkamiehiä, virastoja ja liittovaltion hallinnon muita toimijoita välttämään Windows 8:aa.

Syy on Microsoftin Windows-laitteisiin sisällyttämä Trusted computing –teknologia. Ohjelmaa käytetään Windows 8 –koneissa ohjelmistojen aitouden varmistamiseksi.

Trusted computing –ominaisuus mahdollistaa Microsoftin tarkkailla etäältä Windows-koneilla käytettyjä ohjelmia. Sen avulla Microsoft voi estää esimerkiksi haittaohjelmien ajamisen Windows 8 –koneilla, mikä voi estää maailmanlaajuisten tietoturvauhkien leviämisen.

Ohjelman tämänhetkinen versio sallii käyttäjän kieltää Microsoftilta pääsy tietokoneelleen. Zeitin mukaan ohjelman vuonna 2015 julkaistavassa versiossa tätä mahdollisuutta ei enää ole, vaan Microsoftilla on aina pääsy Windows 8 –koneille.

Tänä kesänä paljastunut USA:n turvallisuusvirasto NSA:n laaja verkkotiedusteluohjelma ja sitä seuranneet paljastukset USA:n vakoilutoiminnasta ovat aiheuttaneet luottamuspulan suurten EU-maiden ja Yhdysvaltojen välille. Saksalaisviranomaisen mukaan mikään ei takaa Windows 8 -tietokoneiden aukon hyödyntämistä tulevaisuudessa esimerkiksi NSA:n vakoiluohjelmissa.

Zeitin mukaan Saksan tietoturvaviranomainen toteaakin, että Windows-koneiden kohdalla tietojenkäsittelyn luottamuksellisuutta ei enää voida taata. Siksi kaikkia liittovaltion kriittisiä tietoja käsitteleviä kehotetaan välttämään Windows 8 –käyttöjärjestelmää.

Trusted computing –ohjelmiston avulla Microsoft voi avata niin kutsutun takaoven kaikkiin Windows-koneisiin. Tämä tietoturva-aukon avulla ulkopuolinen taho kykenee asentamaan esimerkiksi vakoiluohjelmistoja koneelle.

Vaikka Microsoft ei todennäköisesti omaehtoisesti hyödyntäisi Trusted computing –ohjelmistoa, saksalaisviranomainen katsoo, että Windows 8 –koneiden käyttäjät eivät ole enää täysin itsenäisessä asemassa sen suhteen, mitä heidän tietokoneellaan tapahtuu.