Suomen Leijonat koki jääkiekon MM-turnauksen avaustappionsa taivuttuaan Dylan Larkinin jatkoaikamaalilla Yhdysvalloille 2-3. Larkinin maalia edelsi tuomarivirhe. Clayton Keller kaatoi kiekottoman pelaajan Juhani Tyrväisen Suomen puolustussiniviivan päällä, mutta voittomaali hyväksyttiin.

Veini Vehviläisen MM-kisadebyytti Suomen maalilla alkoi kehnosti. Ensimmäisessä erässä syntyneet USA:n kaksi ensimmäistä maalia menivät täysin hänen piikkiinsä ja voittomaalikin olisi ollut torjuttavissa.

Kehnosta alustaan huolimatta Suomi pelasi ihan hyvän ottelun. Muistettava on, että vastassa oli kovan luokan NHL-tähtiä, kuten Patrick Kane tai Johnny Gaudreau.

Leijonien puolustaja Niko Mikkola muistutti, että turnaus on alkanut hyvin, eikä paniikkiin ole mitään syytä.

- En minä ainakaan päätä pensaaseen lyö. Meillä oli peli ihan hyvin hallussa ja paikkoja tehdä voittomaali. Ei saa antaa tuloksen liikaa ohjata, Mikkola muistutti.

Yksi miinus Leijonien sarakkeeseen tuli kuitenkin USA-ottelun alussa. Siinä Suomi ei ollut valmis ja USA löi nopeasti taululle 2-0.

- Ensimmäisessä erässä ei oltu ihan hereillä ja he saivat sitten kaksi nopeaa maalia siihen. Toinen erä oli jo parempi ja kolmas meidän. Jatkoaika on sitten aina vähän arpapeliä, Mikkola luonnehti.

Suomen peli parani ottelun edetessä. Tuliko valmennukselta millaista ohjeistusta?

- Ei siinä mitään erikoista tullut. Lähdettiin vain pelaamaan omaa peliä. Olemme nyt kolme peliä pelanneet ja tiedämme, miten me pärjätään. Kovaa työntekoa ja hyvää puolustamista.

- Meillä on hyvä porukka. Tiedettiin, että pystytään nousemaan ja niinhän siinä kävikin. Oli vielä paikat laittaa voittomaalikin. Tämmöstä tää on, Mikkola mietti.

Yhdysvallat oli välillä hyvin välinpitämätön, mutta ajoittain silti valmiimpi pelaamaan kuin Kanada. Vaikuttiko asiaan se, että jenkit ovat ehtineet pelata jo kaksi ottelua ja vetää yhteisharjoituksia enemmän kuin avausvastustaja Kanada?

- En tiedä. Kanada on kuitenkin aina Kanada. Eivät he koskaan huonosti pelaa, vaikka olisikin ensimmäinen peli. Molemmat ovat pohjoisamerikkalaisia joukkueita ja aika samalla tyylillä pelaavat. Kääntävät nopeasti peliä ja pelaavat pystysuunnan jääkiekkoa. Voi siinä tietysti pieni ero olla, kun USA:lla oli pelejä alla, mutta vaikea sanoa, Mikkola pohti.

Kaapo Kakko väläytteli ottelussa maagista taitoaan, mutta tällä kertaa kiekko ei uponnut nuottaan. Kakko nautti kuitenkin pelaamisesta ja yksi unelma tuli toteen, kun hän pääsi kohtaamaan jäällä idolinsa, USA:n supertähti Patrick Kanen.

- Oli aika hienoa. Olen tällä kaudella pelannut NHL19-pelissä hänen kanssaan, joten oli hienoa päästä pelaamaan häntä vastaan. Olen ollut niissä kyllä aika kova. En sitten tiedä olenko parempi kuin oikeassa pelissä, mutta ihan hyvä niissäkin peleissä, Kakko naureskeli ottelun jälkeen viitaten EA Sportsin suosittuun videopeliin.

Kakon taito tuli jälleen esiin. Jatkoajalla hän oli lähellä ratkaista pelin, mutta kynät eivät tällä kertaa täysin onnistuneet.

- Siinä lähdettiin taas hakemaan sellaista highlight-maalia tietysti. Siinä olisi ollut ihan hienoa pistää peli pakettiin, mutta ei mennyt tänään. Säästellään muihin peleihin, Kakko sanoi.

Haastattelut: Ville Hirvonen, Kosice