Suomi joutuu näillä näkymin lähtemään tämän kevään jääkiekon MM-kisoihin nimettömällä joukkueella, kun merkittävät NHL-tähdet ovat yksi toisensa jälkeen sanoneet Leijona-paidalle "kiitos ei". Samaan aikaan muut huippumaat ilmoittavat saaneensa nimekkäitä NHL-tähtiä joukkueisiinsa.

Entinen huippukiekkoilija Tuomo Ruutu ei ole huolestunut. Hän muistuttaa, että kieltäytymisen taustalla voi olla monia erinäisiä syitä.

- En ole huolestuneena seurannut. Jokaisella on aina se oma tilanne. Jotkut puhuvat enemmän omista loukkaantumisistaan ja jotkut eivät puhu yhtään mitään, vaikka siellä olisi mitä taustalla. Jotkut eivät vain halua puhua niistä asioista. On vaikea sanoa, mitä syitä siellä on taustalla. Jos on intoa, niin totta kai kannattaa tulla, Ruutu sanoi keskiviikkona C Moren MM-kisainfossa.

Ruudun mukaan kolikolla on myös toinen puoli. Vähäisten NHL-vahvistusten vuoksi monet Euroopassa pelaavat pelaajat saavat loistavan näyteikkunan. Tämä on suomalaisen jääkiekon etu.

- Nykypäivänä Euroopasta otetaan pelaajia jopa aiempaa enemmän NHL:ään. Tämähän on ihan loistava tilaisuus sellaisille pelaajille, jotka eivät muuten olisi MM-joukkueessa. Jos pelaat hyvät kisat, niin sen jälkeen saattaa olla NHL-sopimus taskussa, Ruutu muistuttaa.

Leijona-paidasta kieltäytyjä on kuitenkin monta kertaa "kansan syvien rivien" keskuudessa lähes maanpetturi. Ruudun mielestä kokonaisuudesta on turha puhua, sillä jokainen pelaaja tekee päätöksensä aina itsenäisesti. Syitä kieltäytymisille voi olla useita.

- Se on yksittäisen henkilön päätös. Jokainen pelaaja on aina oma ”casensa”, eikä sen takia kannata puhua kokonaisuudesta. En usko siihen, että nyt olisi joku yksittäinen syy, miksi NHL-pelaajia on vähemmän, Ruutu mietti.

Suomalaiset NHL-pelaajat tietävät kuitenkin hyvin tarkkaan toistensa tilanteen. Pelaajat soittelevat keskenään kauden jälkeen. Voiko yhden suuren NHL-tähden mukaan lähteminen aiheuttaa lumipalloefektin, että muutkin lähtevät vanavedessä mukaan?

- Mä en osaa sanoa varmasti, mutta voin sanoa omalta kohdaltani, ettei se minuun vaikuttanut millään tavalla. Kun katsoo Suomen joukkuetta, niin Suomella on aina mahdollisuus voittaa ja pärjätä. Viimeksi kun itse olin mukana, niin eihän siellä montaa NHL-pelaajaa ollut mukana. Jos siinä olisi sanonut ei, niin olisi jäänyt maailmanmestaruus saamatta. Totta kai sitä pelaajien kanssa juttelee ja tietää onko joku tulossa vai ei, mutta ei se itseeni koskaan vaikuttanut. En sitten osaa sanoa vaikuttiko se muilla, Ruutu sanoi viitaten MM-kultakevääseen 2011.

Suomen MM-joukkue on tällä hetkellä vielä kovin nimetön. Tarvitseeko Suomi siis menestyäkseen NHL-pelaajia vai voiko Euroopasta kootulla joukkueella oikeasti pärjätä?

- NHL:ssä pelaa parhaat pelaajat, se on fakta. Ja aina halutaan parhaat pelaajat mukaan. Joskus on ollut paljon NHL-pelaajia, eikä mitalia ole tullut. Joskus taas on ollut vähän ja ollaan menty melkein loppuun asti. Esimerkkinä Minskin kisat 2014. Silloinkin puhuttiin, että onko Suomella mahdollisuuksia ja se joukkue olisi voinut jopa voittaa maailmanmestaruuden, Ruutu linjasi.

Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen mukaan jalkeilla on kuitenkin erittäin nälkäinen ryhmä tällä hetkellä.

- Tässä on ihan sama fiilis, kun valmentaisi kakskymppisten maajoukkuetta. Enkä tarkoita nyt sitä, että pelaajat olisivat yhtä nuoria, vaan sitä, että pelaajien halu, asenne ja tahto on yhtä kova päästä kisoihin, Jalonen hehkutti.

Esimerkiksi Jalonen nosti Tapparan 36-vuotiaan Kristian Kuuselan.

- Kun kysyin häneltä halukkuutta lähteä taistelemaan kisapaikasta, niin hän oli heti valmis lähtemään, vaikka en tosin luvannutkaan mitään. Hän sanoi, että luuli näiden hommien olevan jo hänen osalta ohi, mutta lähtee ilman muuta katsomaan, josko pääsisi kisoihin. Ihan samalla tavalla hän tuolla nyt sitten vääntää kuin vaikkapa joku Kaapo Kakko, Jalonen kiitteli.