Leipäjonoja vuosia tutkinut köyhyystutkija Maria Ohisalo ihmettelee kuviota, jossa sosiaali- ja terveysministeriö jakaa eduskunnan siunauksella ruoka-apurahaa järjestöille.

Ohisalo on myös oppositiopuolue vihreiden varapuheenjohtaja.

Ruoka-apuraha on poikkeuksellinen teko eduskunnalta. Ruoka-avun ohella 1,1 miljoonan euron tuki osoitetaan vähävaraisten perheiden lasten harrastustoimintaan.

Lue lisää: Eduskunnalta ainutlaatuinen teko: 1,1 miljoonaa euroa ruoka-apuun ja vähävaraisille perheille

Ohisalo ihmettelee, miksi suurimman tukipotin, 765 000 euroa, on saanut järjestö nimeltään Samaria.

– Tämä järjestö oli nyt se, joka sai tästä STM:n rahasta leijonan osan, 765 000 euroa käytettäväksi yhdessä 20 toimijan kanssa. Se on enemmän kuin mikään yksittäinen toimija on saanut koskaan Suomen historiassa. Verkkosivujensa mukaan ”Samaria group tekee kristilliseltä arvopohjalta laadukasta syrjäytymistä ehkäisevää ja terveyttä edistävää päihdehoitotyötä”, Ohisalo kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Eriskummallinen karkkiraha?

Ohisalo kysyy, miksi raha jaettiin näin pienelle joukolle, kun ruoka-apua jakavia toimijoita on satoja.

– Suurempi kysymys on kuitenkin se, miksi raha jaettiin Samarialle, jonka verkkosivuilla ruoka-apua ei juuri näy tai joka ei ylipäätään ole ruoka-avun kentällä suuri toimija, Ohisalo kirjoittaa.

Lue myös: Samarian vastaus – hankkeessa mukana 20 toimijaa, muun muassa Hursti

Ohisalo pohtii myös Samarian yhteyttä Ruoka-apuyhdistysten liittoon ja perussuomalaisiin, jonka kansanedustaja Mika Niikko on ollut avustusasiassa puuhamiehenä.

Samarian toiminnanjohtaja Ismo Valkoniemi on vastannut Ohisalolle blogissaan.

Ohisalo ihmettelee myös sitä, että Samaria-yhdistyksen oma lehti ilmestyi viikkoa ennen kuin päätös tuesta oli julkaistu. Lehdessä kerrottiin Samarian saamasta rahasta ja saman lehden syyskuisessa haastattelussa Niikko kertoo tukea olevan tulossa, Ohisalo kirjoittaa.

Ohisalo kritisoi myös sitä, että rahaa laitetaan pelkästään ruoka-apuun, kun leipäjonoissa käyvillä on tutkitusti monia ongelmia.

– Auttavatko kylmäautot poistamaan kasautunutta huono-osaisuutta ihmisiltä, jotka ovat olleet vuosia leipäjonoissa? Auttaako tällainen raha ihmisiä irti leipäjonoista? hän kysyy.

Ohisalon mukaan 765 000 eurolla palkkaisi 15-20 sosiaalityöntekijää vuodeksi auttamaan ihmisiä monisyisten ongelmiensa kanssa.