Ruuan hinta on Pellervon taloustutkimuksen mukaan kääntynyt nousuun, joka jatkunee syksyn mittaan. Vuodenvaihteessa elintarvikkeiden, varsinkin leivän ja muiden viljatuotteiden, hintojen ennustetaan nousevan kerralla kunnolla.

Vuodenvaihteen kertarysäys johtuu PTT:n mukaan siitä, että uudet kaupan ja teollisuuden väliset hintasopimukset tulevat voimaan.

–Syksyn hinnannousupaineet purkautuvat hintoihin kerralla, tiedottaa PTT.

Vuodenvaihteen jälkeen ei PTT:n mukaan ole luvassa suuria korotuksia, mutta koko ensi vuonna ruoka kallistuu noin 3,7 prosenttia eli keskimääräistä inflaatiota nopeammin. Tänä vuonna ruuan hinta pysyy keskimäärin viime vuoden tasolla.

Tuoteryhmistä voimakkaimmat korotuspaineet kohdistuvat leipään ja muihin viljatuotteisiin. Lihan ja maitotuotteiden hintojen nousua hillitsee voimakas tuontikilpailu.

–Toisaalta yleisen taloustilanteen kohentuessa kuluttajat haluavat jälleen syödä ”vähän paremmin”. Sen takia kauppojen tuotevalikoima kasvaa, kun yhtäältä laadukkaampien ja toisaalta pitemmälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutus lisääntyy. Tämä kehitys ei vaikuta elintarvikkeiden keskihintoihin. Yksittäisten tuotteiden hintoihin se kuitenkin vaikuttaa, kirjoittaa PTT tiedotteessaan.

Viljan hinnan nousu ei PTT:n mukaan ole vielä tänä vuonna vaikuttanut ruuan hintaan, ja hintojen noususta vastaavat lähinnä heinäkuussa toteutettu arvonlisäveron korotus ja ensi vuonna voimaan astuvat makeis- ja virvoitusjuomaverot.