Suuren kohun nostaneen Ilmavoimien vapaaehtoisen harjoituksen kokonaiskustannukset olivat vajaat 10 000 euroa, kertoo harjoituksen kuitteihin tutustunut Talouselämä.

Karjalan lennoston vapaaehtoinen kertausharjoitus Inarissa syyskuussa 2017 nosti suuren jälkipyykin. Karjalan lennoston entistä komentajaa Markus Päiviötä vastaan on nostettu syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Päiviön epäillään rikkoneen sotilaan käyttäytymisvelvoitteita sekä kohdelleen alaisiaan epäasiallisesti johtamansa harjoituksen aikana. Myös Ilmavoimien komentaja joutuu syytteeseen.

Talouselämä pyysi Ilmavoimilta vapaaehtoisen kertausharjoituksen osanottajalistaa, harjoituksen Puolustusvoimille aiheuttamat kustannukset sekä Puolustusvoimien tarjoiluiden laskut ja tositteet.

Puolustusvoimien kustannukset vapaaehtoisesta kertausharjoituksesta olivat yhteensä 9 600 euroa. Summa koostui palkoista, matkakustannuksista, autovuokrasta, ruokailukuluista ja muista kuluista.

Osassa tapahtumia käsittelevissä median artikkeleissa on kerrottu, että harjoituksessa ilmenneeseen epäasialliseen käytökseen liittyi alkoholi. Toisien tietojen mukaan taas alkoholi ei olisi ollut syy Päiviön huonoon käytökseen.

Harjoituksen vuoksi käytiin viinaostoksilla. Talouselämälle toimitettujen kuittien perusteella Puolustusvoimien kustannuksella tehdyt alkoholiostokset eivät olleet suuria, kun ottaa huomioon, että harjoituksen kokonaisvahvuus oli 33 henkeä. Kuopion Alkosta ostettiin pullo koskenkorvaa ja Ivalon Alkosta kahdeksan siideriä ja kaksi pulloa jaloviinaa. Lisäksi Ivalon S-marketista ostettiin 48 olutta.

Harjoituksen vuoksi Puolustusvoimat osti myös 30 deluxe-kuvakirjaa kuvapalveluita tarjoavalta Ifolorilta reilulla 700 eurolla ja Kuopion Prismasta erikoispitkät tulitikut ja hautakynttilän, joka oli osoitettu kuluselvityksen perusteella "kullankaivajan haudalle Inarissa".

Ilmavoimien esikunta katsoi, että harjoituksen osallistujaluettelo on salainen, lehti kertoo. Lue laajempi juttu Talouselämästä.