Finnair on julkisuudessa ilmoittanut käyttävänsä Air Europan operoimilla talven Thaimaan-lomalennoilla halvempaa espanjalaista matkustamohenkilökuntaa.

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen mukaan Finnair katkaisi neuvottelut Thaimaan lentojen ehdoista, vaikka matkustamohenkilökunta oli valmis tinkimään huomattavasti sekä työehtosopimuksessa määritellystä miehistömäärästä että lepopaikoista lennolla.

SLSY:n mukaan Finnairin täytyy noudattaa suomalaista yleissitovaa työehtosopimusta myös alihankintana ostamaansa palveluun. Puheenjohtaja Mauri Koskenniemen mukaan suomalaisia lomamatkailijoita johdetaan harhaan, kun Finnair lupaa nettisivuillaan, että matkustamohenkilökunta on suomalaista Finnairin lentohenkilökuntaa, vaikka tosiasiassa koneissa on ulkomaalaisia lentoemäntiä, jotka eivät puhu suomea.

Samaan aikaan, kun Finnair ilmoittaa korvaavansa suomalaisen matkustamohenkilökunnan halvemmalla espanjalaisella, yhtiö on ilmoittanut aloittavansa YT-neuvottelut henkilöstön lomautuksista koko yhtiössä, SLSY sanoo.

SLSY:n puheenjohtaja Koskenniemi ihmettelee Finnairin viestintäosaston johtajan Taneli Hassisen lausuntoja, joiden mukaan neuvottelut yhdistyksen kanssa olisivat vielä kesken.

- Kaikkiaan esityksemme olisi tuonut työnantajalle 300 000 euron säästöt, mutta se ei riittänyt, sanoo Koskenniemi lehdistötiedotteessa.

Ihmetystä herättää myös Finnairin kommentti siitä, miten espanjalaisen henkilökunnan käyttö on edullisempaa kuin suomalaisen.

- On muistettava, että Finnair työnantajana on velvollinen noudattamaan suomalaista työehtosopimusta myös alihankintana ostamaansa palveluun, toteaa Koskenniemi.