- Lentoemäntien ja stuerttien työtaistelu on kuljetusalojen keskusjärjestöjen AKT:n ja Ilmailualan Unionin (IAU) masinoima poliittinen kampanja, väittää Finnair. Yhtiön tulkinnan mukaan työtaistelun tarkoitus on vahvistaa liittojen pyrkimystä yhdistää kuljetusalat yhden työmarkkinajärjestön katon alle.

Finnairin talousviestinnästä vastaavan johtaja Taneli Hassisen mukaan AKT ja IAU käyttävät lentoemäntiä ja stuertteja härskisti hyväkseen.

- Matkustamohenkilökunta on itsekin huomannut tämän. Siksi väkeä on ilmoittautunut töihin jo muutamia kymmeniä, Hassinen sanoo Uudelle Suomelle.

Hassinen kertoo, että SLSY:n lakkovahdit käyttävät AKT:n välineitä ja varusteita lentoasemilla. IAU:n edustaja pyrki jopa valtakunnansovittelijan neuvottelupöytään SLSY:n rinnalle. Esa Lonka kielsi tämän.

- Tilanteessa on erikoista sen syvät poliittiset juonteet ja AKT:n sekä IAU:n vahva läsnäolo.

Finnair ei ole saanut aikaan työsopimusta lentoemäntien ja stuerttien liiton SLSY:n kanssa työtaistelussa, joko muuttui lakoksi tiistaina. Toinen kotimainen lentoyhtiö Blue1 pääsi sopuun keskiviikkoiltana.

- Se on 20 prosenttia halvempi sopimus kuin meidän vanhakin sopimuksemme, Hassinen lopettaa.

AKT vastaa ja nauraa

Auto- ja kuljetusalan ammattijärjestön AKT:n puheenjohtaja ilmoitti tänään torstaina lehtihaastattelussa, että se ryhtyy kohta tukitoimiin ja lakkaa tankkaamasta Finnairin lentokoneita mikäli työtaistelun sovittelu ei etene.

AKT:n viestintäpäällikkö Hilkka Ahde kiistää, että AKT pyrkisi hakemaan lisää vaikutusvaltaa omalle työlleen SLSY:n kautta.

- Harkitsemme tukitoimia.

Ahde naurahtaa Hassisen tulkinnalle kuljetusalan yhteistyöstä.

- Tämä yhteistyö kuljetusalan kesken on vuosia ja vuosia vanha juttu. Kaveria ei jätetä -pohjalta olemme mukana, Ahde sanoo Uudelle Suomelle.

AKT:n ja kuljetusalan muiden liittojen väliset yhdistymisneuvottelut Ahde myöntää auliisti.

- Tämä prosessi on käynnissä ja se on aivan julkinen asia. Siinä on selvitysmiehenä Lauri Ihalainen, Ahde vastaa.

Logistiikka-alan työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan yhdistymisestä yhdeksi järjestöksi. Neuvotteluihin osallistuu SLSY, AKT, IAU ja Veturimiesten liitto, Posti- ja logistiikka-alan unioni sekä Merimiesunioni.

- Hassinen maalaa nyt kauhukuvia. Liittojen yhdistyminen on mahdollista aikaisintaan 2014 edes teoriassa. Toimistomme on samassa rakennuksessa, Hilkka Ahde hämmästelee.