Lentämiseen liittyvä häpeä on yleistynyt viime aikoina etenkin Pohjoismaissa, ja nyt siihen reagoi jopa maailman suurimpiin lentoyhtiöihin lukeutuva KLM, Markkinointi&Mainonta kertoo.

Hollantilainen lentoyhtiö KLM on lanseerannut Fly Responsibility -ilmastokampanjan, joka pyrkii vähentämään lentomatkustamisen ilmastovaikutuksia, mutta myös tarjoamaan liennytyskeinoja siitä syntyvään häpeään. Kampanja lanseerattiin 29. kesäkuuta, jolloin oli sata päivää siihen, kun lentoyhtiö täyttää sata vuotta.

Business Insiderin mukaan erityisesti Pohjoismaissa kasvaa lentohäpeä sellaista tahtia, että lentoyhtiöiden on vastattava tähän liikkeeseen. KLM:n kampanjasivuilla kerrotaan muun muassa, että matka Amsterdamista Brysseliin kestää lentäen kauemman aikaa, kuin jos matkan taittaisi junalla. "Täytyykö aina tavata kasvokkain?" "Etkö voisi mennä vaihteeksi junalla?" kysytään kampanjavideolla.

Kampanjasivuilla tarjotaan myös palvelua, jonka avulla voi kompensoida lentomatkojensa päästöt ja neuvotaan muun muassa pakkaamaan kevyesti, mikä voi säästää lentokoneiden polttoainekustannuksissa.

Kaupallinen lentoliikenne aiheuttaa 2–3 prosenttia kaikista maailman hiilipäästöistä, mutta sen määrän arvellaan nousevan. Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) tutkimuksen mukaan lentomatkustajamäärän odotetaan tuplaantuvan 8,2 miljardiin vuoteen 2037 mennessä.

Yksi ratkaisu lentoyhtiöiden ilmastovaikutusten vähentämiseen olisi biopolttoaineiden käytön lisääminen, mikä voisi IATA:n mukaan vähentää jokaisen lennon päästöjä jopa 80 prosenttia.

"Realismia on, että sitä ei ole riittävästi saatavilla ja se on liian kallista", kommentoi KLM:n toimitusjohtaja Pieter Elbers Reutersille.

KLM ilmoitti toukokuussa, että se investoi Euroopan ensimmäiseen biopolttoainetehtaaseen, joka tuottaa biokerosiinia lentokoneisiin. Tehtaan on määrä avautua vuonna 2022.

Anti-lentämisen liike on noussut nopeasti viime aikoina erityisesti Ruotsissa, jossa termiä kuvaa sana flygskam.

Lue lisää Markkinointi&Mainonnan jutusta tämän linkin takaa.

LUE MYÖS:

EVA:n kysely: Enemmistö suomalaisista valmiita tinkimään elintasostaan ympäristön hyväksi – mutta autoilussa ja lihansyönnissä tulee raja vastaan

Lentovero Suomeenkin? – Arvio: Vihreiden hallituspaikasta voimakas noste, poliittisesti mahdollista

Nyt tuli järisyttävä lista kaikille suomalaisille: Kasvissyönti, pienempi asunto, kaikki vapaa-ajan matkat julkisilla – ”Suuria muutoksia kaikkiin arjen tapoihin”

Tutkijatohtorilta viesti suomalaisille: ”Huoneenlämpö max +20°C, vietä autottomia päiviä, kokeile fleksitarismia – yksilöiden pitää muuttaa elämäntapojaan”