Niin kutsuttuja alastonkameroita maailman lentokentillä on syytetty loukkaaviksi. Nyt tutkijat varoittavat, että ne saattavat myös aiheuttaa ihosyöpää, kertoo Aftonbladet.

- Röntgensäteet tunkeutuvat vaatteiden läpi iholle ja saattavat vahingoittaa sitä, sanoo säteilysuojatarkastaja Ulf Wester.

Amerikkalaistutkijat ovat tutkineet Euroopan, Yhdysvaltojen ja Australian lentokentille pian tulevia skannauskameroita. He varoittavat, että säteily on aiemmin luultua vaarallisempaa. Se saattaa aiheuttaa ihosyöpää. Erityisen alttiita ovat lapset.

- Säteilyannos iholla saattaa olla vaarallisen korkea. Se on riittävän vahva tuhotakseen kromosomeja, mikä saattaa aiheuttaa syöpää, sanoo Kalifornian yliopiston biokemisti David Agard.

Iho on ihmisen elimistä herkin röntgensäteille. Kolumbian yliopiston röntgeninstituutin johtaja David Brenner suhtautuu arvostellen siihen, että skannereita käytetään niin moniin ihmisiin.

- Missään muualla emme röntgenkuvaa niin valtaisia ihmismääriä kuin viranomaiset kaavailevat lentokentillä tehtäväksi, Brenner huomauttaa.

- Me alistumme samanlaiselle säteilylle hammaslääkärissä ja murtuneiden luiden röntgenkuvauksissa. Hoitoyhteyksissä kuitenkin röntgenkuvauksen hyöty arvioidaan suuremmaksi kuin säteilyriski, Ulf Wester sanoo.

Ulf Wester painottaa, että kaikkien, jotka harkitsevat skannauksesta kieltäytymistä syöpäriskin vuoksi, pitää suhteuttaa riski auringonottotapoihinsa.

- Pitää muistaa, että ihosyövän riski on huomattavasti suurempi, jos ruskettaa itsensä. Kun iho muuttaa väriä, säteilyä on tullut aivan liikaa, Wester tähdentää.

Tällaisen skannerin käyttämiseksi lentokenttien on Aftonbladetin mukaan kuussakin maassa anottava lupaa säteilysuojaviranomaiselta.