Lentoveroa vaativa kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle tämän viikon keskiviikkona. Kansalaisaloitteen allekirjoitti yli 55 000 ihmistä.

Lentovero on jo käytössä muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Italiassa. Ruotsissa lentoveron käyttöönotto yli vuosi sitten katkaisi lentoliikenteen kasvun.

Kansainvälisestä lentoliikenteestä ei makseta lainkaan arvonlisäveroa ja lentopolttoaine on verotonta. Kansalaisliikkeen perustelujen mukaan lentomatkustus saa ympäristöhaitoistaan huolimatta veroetua, kun samaan aikaan maata pitkin kuljettavia työ- ja asiointimatkoja verotetaan tuntuvasti.

Kansalaisaloitteen yksi vireillepanija on Silja Jääskeläinen, jonka mielestä lentovero on ainoa julkinen ohjauskeino hillitsemään lentoliikennettä.

”Kansalliset lentoverot ovat askel kohti koko EU:n laajuista lentoveroa”, Jääskeläinen sanoo tiedotteessa.

”Lentämisen tukeminen verovapautuksin kestävämpien matkustusmuotojen kustannuksella on ilmastopoliittisesti vastuutonta. Lentoverosta saatavilla tuloilla voisimme tukea esimerkiksi raideliikennettä. Tämä vähentäisi päästöjä ja lisäisi työllisyyttä ja matkailua kotimaassa."

Kansalaisliikkeen mukaan kaikkein eniten lentoliikennettä käyttävät hyvätuloiset.

"Varakkaimpien käyttämää matkustusmuotoa ei juuri veroteta, kun taas pienituloisten arjessa käyttämiä liikkumismuotoja verotetaan. Tämä on tärkeä tasa-arvokysymys”, Jääskeläinen sanoo.

LUE MYÖS: