Leo Komarov ja Valtteri Filppula ovat tärkeitä tekijöitä New York Islandersin komeassa NHL-kaudessa. Kokeneita hyökkääjiä on turha etsiä pistepörssin kärkisijoilta – kaksikon tehtäviin kuuluu vastustajan tähtien pimentäminen.

Stanley Cupin pudotuspelien toisen kierroksen ottelusarjassa suomalaisvahva ketju (kolmantena lenkkinä Anthony Beauvillier) on pitänyt Carolina Hurricanesin tähdet nollilla. Sunnuntaisen kotiottelun jälkeen Komarov arvioi ketjunsa panosta varsin maltillisesti.

– Ihan meidän perusjuttua. Muutama hyvä paikkakin oli tuossa, niistä pitäisi tehdä. Mutta meidän tehtävämme on tuoda energiaa ja tuommoista, Komarov sanaili Barclays Centerin pukukopissa.

Vaikka Komarovin vitja hoiteli hommansa miltei kympin arvoisesti, Canes voitti Brooklynissä 1-0 ja 2-1. Sunnuntaina toisessa erässä Carolinan ykkösmaalivahti Petr Mrazek loukkaantui, ja tilalle luisteli Curtis McElhinney.

– Sunnuntaina oli ihan hyvä peli. Vastustaja sai pari kutia kolmanteen erään ja niiden myötä maalit. Meillä oli kyllä paikkoja ratkaista tänään. Ei mennyt ihan niin kuin haluttiin.

– Ei se maalivahdin vaihtaminen vaikuttanut meidän peliimme yhtään. Niillä on molemmat hyviä veskareita. Tiukka vääntö ja pitkä sarja tästä tulee joka tapauksessa.

Islandersin päävalmentaja Barry Trotz pitää Komarovia ja Filppulaa kovassa kurssissa. Äskettäin mestarikoutsi vertasi kaksikkoa suosittuun Fix-It-Felix-fiktiohahmoon, joka kääntyy suomalaisittain vaikka yleismies Jantuseksi.

– Pelasimme melkein täydellisesti tänään. Vastustajalle riitti, että se pelasi hyvin 48 sekuntia, Trotz tokaisi viitaten kolmannen erän pikamaaleihin.

– Se on kylmää realismia. Joukkueemme itseluottamus on kohdillaan, ja penkillä on fiilistä. E i silti saatu tulosta. Kaivoimme itsemme pahaan rakoon, mutta onneksi meillä vierasotteluissa peli luistaa.

Kaksi viimeisintä pudotuspeliotteluaan Islanders on isännöinyt Barclays Centerissä, Brooklynissä. Kovan linjan fanien mielestä oikea kotihalli on kuitenkin Long Islandilla sijaitseva NYCB Live (entinen Nassau Veterans Memorial Coliseum). Islandersin pelaajat asuvat Long Islandilla, mutta toisen kierroksen otteluiden ajan he pitävät majaa hotellissa Brooklynissä.

– Järjestely on toiminut ihan hyvin. Se mikä on, niin sillä mennään. On tosin vähän lähempänä himaa se toinen halli. Mutta hyvät puitteet on molemmissa, Komarov kiitteli.

Molemmat Barclays Centerissä pelatut ottelut myytiin loppuun. Kummassakin kamppailussa yleisömääräksi merkittiin 15 795.

Runkosarjassa Islandersin puolustusvoittoinen konsepti tepsi ja tuotti Metropolitan-divisioonan toisen sijan. Pudotuspeleissä vauhti vaan kiihtyi. Islanders pudotti Pittsburgh Penguinsin nimivahvan poppoon jatkosta suoraan neljässä ottelussa. Vaikka Carolina otti nyt tuplavoiton Brooklynissä, pakettia ei kannata suuremmin muuttaa.

– Varmaan jotain pieniä asioita voidaan käydä läpi. Mutta ei tässä enää mitään ihmeempää pysty tekemään.

– Välillä se kiekko ei vaan pompi. Tänäänhän se nähtiin. Pelattiin minun mielestäni vähän paremmin kuin ensimmäisessä ottelussa. Mutta ei se auta, välillä se menee noin päin. Sitten vaan lähdetään kääntämään sarjaa, sen takia lätkä on niin hienoa.

Hurricanesin ja Islandersin välinen ottelusarja siirtyy Pohjois-Carolinan Raleigh’hin. Canesia tähdittävät Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen. Saku Mäenalanen sen sijaan joutui sivuun loukattuaan kätensä sunnuntaisessa kamppailussa.

– Hyviä pelureita kyllä ovat. Mutta suomalaisia vastaan pelaamisessa ei muuten ole mitään ihmeitä, toteaa Komarov.

Leo Komarov, 32, on ahkeroinut New York Islandersin kaikki 88 ottelua tällä kaudella – 82 runkosarja- ja kuusi Stanley Cupin pudotuspeliottelua.

Haastattelu: Pasi Tuominen, Brooklyn, New York