Suomen kenties tunnetuin lestadiolainen, liikemies Toivo Sukari pitää Pietarsaaressa lestadiolaisen liikkeen sisältä paljastunutta pedofiiliskandaalia järkyttävänä asiana.

- Pitäisi antaa älyttömän kovat tuomiot. Se on pahinta mitä voi lapselle tehdä, koska siinä tuhotaan lapsen elämä. Sitähän tietysti tapahtuu katolisissa piireissä ja eri uskonnoissa ja joka puolella, Sukari sanoo Uudelle Suomelle.

Sukarin mielestä ilmi tulleen pedofiilitapauksen tiimoilta ei pitäisi lähteä leimaamaan lestadiolaisuutta liikkeenä.

- Lestadiolaisuuttakin on neljää-viittä eri haaraa, Sukari huomauttaa.

Sukari miettii pitkään kun häneltä kysyy lestadiolaisuuden merkitystä hänen omalle elämälleen. Televisiota hän ainakin kertoo katsovansa.

- Minä olen suvaitsevainen, katson eri uskontokuntia...en tuomitse ettei tuomittaisi...olen vapaasti ajatteleva tänä päivänä, Sukari muotoilee.

Äärilestadiolaisten haukkujalle uusi tukija

Pedofiiliskandaali on aiheuttanut kuohua myös Suomen Keskustassa, jonka tukijana Sukari tuli tunnetuksi viime eduskuntavaaleissa. Uusi Suomi kertoi eilen, että Limingan kunnanhallituksen keskustalainen puheenjohtaja Helena Tornberg teki rikosilmoituksen puoluetoverinsa, keskustan ruotsinkielisen piirin puheenjohtajan Peter Albäckin lestadiolaisiin liittyvistä internetkirjoituksista.

Albäck pitää Pietarsaaressa toimivaa ruotsinkielistä lestadiolaisuuden haaraa sairaana, sillä se hänen mukaansa sallii lasten lyömisen ja naisten oikeuksien polkemisen.

Albäck ei ole yksin näkemystensä kanssa. Nyt keskustan ruotsinkielisen alueen toiminnanjohtaja Mia Peussa ilmoittautui tukemaan Albäckin näkemyksiä.

- Hänellä on minun täysi tukeni siinä, mitä hän tekee, Peussa kertoo Uudelle Suomelle.

- Tämä on laajempi kysymys kuin vain pedofiilikysymys. Kyse on ylipäätään siitä, miten käyttäydytään naisia ja lapsia kohtaan, hän lisää.

Peussa toteaa, ettei koko lestadiolaisuus ole suinkaan sairas liike, vaan siinä on hänen mukaansa sairaita lieveilmiöitä.

Albäck itse kertoo Uudelle Suomelle, ettei poliisi ole ollut häneen vielä yhteydessä rikosilmoituksen tiimoilta. Hän kertoo poliisiylijohtaja Mikko Paateron kuitenkin soittaneen hänelle tänään aamulla, ettei Pietarsaaren tapauksia voida tutkia, koska mahdolliset rikokset ovat vanhentuneet.

Hänellä on omat epäilyksensä siitä, miksi lestadiolainen Tornberg on ottanut hänen kriittiset kommenttinsa niin vakavasti.

- Täällä moni puhuu siitä, että hän yrittää eduskuntaan. Että hän tällä lailla yrittää saada suuret lestadiolaisryhmät tuekseen eduskuntahommaan, Albäck väittää.

Tornberg itse sanoi uskovansa Albäckin nettikommentteja henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi, koska Albäck kokee hänet poliittiseksi vastustajakseen. Albäck vakuuttaa Uudelle Suomelle, ettei hän ainakaan itse ole pyrkimässä eduskuntaan.