Kansanedustaja Timo Kalli (kesk)Kuva: Compic-Photos/Eduskunta
Jyrki J. J. Kasvi.Kuva: Compic-Photos/Eduskunta

- Hallituksen rivit pitävät. Vihreistä tuskin muut kuin (kansanedustaja Jyrki J.J.) Kasvi ja (kansanedustaja Johanna) Sumuvuori äänestävät vastaan.

Näin ennakoi Uudelle Suomelle keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli sähköisen viestinnän tietosuojalaista eli nk. Lex Nokiasta. Eduskunta äänestää laista huomenna. Yllättävän yksimieliseltä kuulosti myös vihreiden eduskuntaryhmän kanta lakiehdotuksesta. Lex Nokian kannatukseen vaikuttaa varmasti myös se, että oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) kuuluu lakiehdotuksen keskeisiin valmistelijoihin.

Eduskunnassa liikkuneiden ennakkoarvioiden mukaan hallituksen riveistä ei lipeäisi kuin muutama vihreiden edustaja. Ylen uutisten mukaan Kirsi Ojansuu ja Ville Niinistö eivät aio äänestää lakiesityksen puolesta.

- Tiukalle menee, puolin ja toisin, vastasi Jyrki J.J. Kasvi Uudelle Suomelle kysymykseen siitä, miten Lex Nokian käy eduskunnan äänestyksessä keskiviikkona.

Kasvi ei lähtenyt ennakoimaan sitä, kuinka monta edustajaa hän saa tuekseen Lex Nokian kaatamiseksi. Hänen ja muiden Lex Nokian kaatajien kohtalo sinetöityy tiistaina käytävässä täysistuntokeskustelussa.

Demarit, etunenässä entinen viestintäministeri Susanna Huovinen ja perustuslakiasiantuntija, kansanedustaja Jacob Söderman, vaativat Lex Nokiaa uuteen valmisteluun. Hekin pelkäävät lain menevän suoraan läpi. - Hallitus jyrää lain varmastikin läpi, mutta sillä luodaan uusia ongelmia, ja se tiedetään jo etukäteen, Huovinen valittaa. - Laki on kahden oikeuskanslerin ja perustuslakivaliokunnan tulkinnan jälkeen erittäin monimutkainen ja johtaa tulkintaongelmiin. Se pitäisi valmistella uudelleen, sanoo Söderman. Yleisestä kritiikistä poiketen, Söderman ei näe ongelmaa siinä, miten työnantajan oikeudet on lakiehdotuksessa määritelty. - Kun poliisi tulee työpaikalle, se on eri juttu. Yrityssalaisuuksiin käsiksi pääsevien joukko on kuitenkin aina hyvin rajattu, Söderman toppuuttelee kovimpia lakiehdotuksen kriitikoita.