Valmistelutyöryhmän sihteeri, neuvotteleva virkamies Sanna Helopuro, ehti synnyttää kaksi lasta Lex Nokian valmistelun aikana.Kuva: LVM

Eduskunnan käsittelyyn tiistaina tuleva sähköisen viestinnän tietosuojalaki eli Lex Nokia on valmistelunkin osalta laki vailla vertaa sekä ajallisesti että tapahtumiltaan.

Lex Nokiaa on väännetty kaikkiaan viidettä vuotta ja se on koskenut periaatteessa vain yhtä pykälää nykyisessä vuonna 2004 voimaan tulleessa sähköisen viestinnän tietosuojalaissa.

Tänään eduskuntakäsittelyyn tulevaa versiota lakiesityksestä on kirjoitettu kerta toisensa jälkeen uudestaan jo vuodesta 2006 lähtien.

Valmistelutyöryhmän sihteeri, neuvotteleva virkamies Sanna Helopuro liikenne- ja viestintäministeriöstä päivittelee, että mutkia on tullut matkaan niin paljon, että hän on ehtinyt jopa synnyttää kaksi lasta ennen kuin laki on saatu esittelykuntoon.

Valmistunutta lakiesitystä edelsi nykyisen tietosuojalain toimeenpanoa varten vuonna 2004 perustetun seurantaryhmän huomio väärinkäytöksiä koskevan pykälän ajanmukaistamistarpeesta.

Väärinkäytöspykälä 13 rukattiin uusiksi ja lakiesitys lähetettiin vuonna 2006 normaaliin tapaan LVM:stä lausuntokierrokselle.

Valmistelusoppa oli valmis, kun vasta jälkikäteen huomattiin, että keskeisin oikeusviranomainen eli oikeusministeriö oli pudonnut lausunnonantajien postituslistalta "vahingossa" pois.

- Se oli erikoinen tapaus, sanoo Uudelle Suomelle silloinen, pääministeri Matti Vanhasen hallituksen oikeusministeri Leena Luhtanen.

- Pyysin asianomaisen virkamiehen huoneeseeni ja siinä käytiin aika kova keskustelu (tietosuoja-)lain valmistelusta. Oikeusministeriön virkamies meni sitten valmistelutyöryhmään, Luhtanen kuvaa.

- Ilmeisesti oli keskusteltu laista alemmalla virkamiestasolla, mutta noin iso laki ei tullut minun pöydälleni, Luhtanen hämmästelee.

Helopuro, jota tapaus jo hymyilyttää, kertoo, että lisävahinkojen välttämiseksi oikeusministeriön edustaja otettiin myöhemmin valmisteluryhmään mukaan.

On lähes tragikoomista, että alun perin oikeusministeriö arvioi hankkeen sen verran kevyeksi, että katsoi tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion riittäväksi edustamaan myös oikeushallintoa valmisteluryhmässä. Ei katso enää.

Silloin viestintäministeri Susanna Huovinen kertoo Helsingin Sanomille pyytäneensä kesällä 2006 lausunnon oikeuskanslerilta lakiin liittyvien perusoikeudellisten ongelmien vuoksi. Huovisen mukaan ministeriön virkamiesten piirissä oli ihmetelty lausunnon pyytämistä.

- Vääriä liian pitkälle meneviä yleistyksiä, kritisoi Helopuro Lex Nokia-uutisointia ja julkista kiistelyä tietosuojalaista.

Helopuro sanoo, ettei ole nähnyt minkään yksittäisen lainsäädäntöhankkeen pitkittyvän samalla tavalla kuin mitä tietosuojalain kohdalla on käynyt, kun otetaan huomioon, että kyse on hänen mukaansa hyvin rajatusta alueesta ja yhden tietosuojalain pykälän korjaamisesta.

Helopuro kuvaa Helsingin Sanomien juttua, jossa väitettiin Nokian uhanneen siirtää pääkonttorinsa Suomesta, jos lakia ei saada voimaan, "absurdiksi".

EK-pomo täräytti e-mailinsa lauantaiyönä

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina työmarkkinajärjestöjen kovakielisistä neuvotteluista Lex Nokiaan liittyen.

Niiden yhteydessä Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n lainsäädäntöjohtaja Lasse Laatunen oli lähettänyt tiukan sähköpostiviestin Akavan edunvalvontayksikön johtaja Markku Lemmetylle, jonka Suomen Kuvalehti toi julkisuuteen.

Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Markku Wallin puolestaan väitti Helsingin Sanomissa EK:n uhanneen Nokian lähdöllä Suomesta, ellei tietosuojalakia säädetä suunnitellusti. Lehden tietojen mukaan uhkaavan vaatimuksen esittäjä olisi ollut Laatunen.

Laatunen kiistää uhkailun, mutta myöntää sähköpostiviestinsä. Laatunen kuitenkin panee viestinsä sisällön tilanteen edellyttämiin raameihin.

- Ei siinä ollut tarkoitus loukata, enkä ole kuullut, että joku Akavassa olisi loukkaantunutkaan. Työmarkkinaneuvotteluissakin käytetään joskus kovaa kieltä, Laatunen pohdiskelee.

Kauneusvirhe Laatusen meriselitykseen etujärjestötoiminnan kielenkäytöstä kuitenkin jää. Julkistettu sähköposti on lähetetty 28.4. 2007 klo 23.49. Se on lauantai.