Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson esittää kansanäänestystä euroalueeseen kuulumisesta.

Andersson kertoi aloitteesta vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

- Annetaan kansalaisille mahdollisuus ilmaista, haluaako jatkaa nykyisen kaltaisessa unionissa, nykyistä enemmän yhteistä finanssipolitiikkaa harjoittavassa unionissa vai omalla valuutalla, Andersson ehdottaa.

Anderssonin mielestä vasemmiston kanta euroyhteistyön tulevaisuuteen on arvioitava uudelleen, koska talouskuri on osoittautunut olevan syvällä rahaliiton rakenteissa.

– Euroryhmän uhka lopettaa Kreikan pankkijärjestelmän hätärahoitus, joka lopuksi kiristi Syrizan johtajia hyväksymään talouskuripolitiikkaa jatkavan kolmannen tukipaketin, oli talouskuripolitiikan viemistä sen härskeimpään äärimmäisyyteen, Andersson sanoo.

- Vasemmistoliiton eurovaaliohjelmassa lukee, että “mikäli eurokriisiä ja eurovaluutan ongelmia ei saada ratkaistua kestävällä tavalla, yhteisvaluutta on purettava hallitusti, jolloin EMU- jäsenyydestä järjestettäisiin kansanäänestys”, Andersson muistutti kokouksessa pitämässään puheessa.

Keskustalainen europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on jo aiemmin laittanut liikkeelle kansalaisaloitteen siitä, pitäisikö Suomessa järjestää kansanäänestys euroon kuulumisesta. Aloitteella on tällä hetkellä vajaat 36 000 allekirjoitusta.

- Vasemmistolle tässä ei ole kyse mistään kansallismielisestä symbolisesta projektista, vaan talouspolitiikan suunnasta ja kansalaisten oikeudesta valita, minkälaista talouspolitiikkaa halutaan. Siksi meidän ei kannata lähteä mukaan Paavo Väyrysen ehdotuksen kaltaisiin “markka takaisin”-aloitteisiin, vaan meidän tulee esittää omaa aloitetta sellaisesta eurokansanäänestyksestä, joka politisoi talouspolitiikan suuntaa, Andersson linjaa.