Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on viime päivinä useaan otteeseen nostanut esille 90 päivän karenssin hallituksen kaavaileman niin sanotun irtisanomislain yhteydessä.

Juha Sipilän (kesk) hallitus ajaa henkilöperusteisten irtisanomisten helpottamista alle 20 hengen yrityksissä. Varsinaista lakiesitystä hallitus ei vielä ole antanut.

Andersson nostaa esiin sekä MTV3:n kolumnissaan että Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että henkilöperusteisten irtisanomisten lisääntyminen lisäisi samalla karensseja.

”Suomen työttömyysturvalainsäädännön mukaan työntekijä saa 90 päivän karenssin eli kolmen kuukauden tulottoman jakson silloin, kun irtisanominen on itse aiheutettua”, Andersson kirjoittaa MTV3:lla.

Karenssin saa myös silloin, jos irtisanoutuu itse.

”Hallituksen uudistus, joka helpottaa ihmisten irtisanomista, lisää tapauksia, joissa henkilö joutuu kituuttamaan tulottomana jopa yli kolme kuukautta. Tämä on täysin kestämätön ja epätasapainoinen tilanne”, Andersson kirjoittaa.

”Potkut saaneelle voisi tulla jopa kolmen kuukauden rangaistusjakso ilman tuloja”, Andersson toteaa HS:n mielipidekirjoituksessaan.

Andersson pelkää myös, että oikeusjutut lisääntyisivät, jos hallituksen kaavailut toteutuvat. Hän viittaa hallituksen lakiluonnoksen kohtaan, jossa puhutaan keskinäisestä luottamuksesta.

”Hallituksen suunnitelmien mukaan irtisanomisperusteena voitaisiin jatkossa pitää ’myös säädettyä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista taikka epäasiallista käyttäytymistä silloin, kun se horjuttaa työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta tai vaikeuttaa työnantajan ja työyhteisön toimintaa.’ Tämä kirjaus ei ainakaan selkeytä lainsäädäntöä. Odotettavissa on, että oikeustapausten määrä pikemminkin kasvaisi kuin vähenisi”, Andersson kirjoittaa.

”Toinen syy oikeuskäsittelyiden odotettavissa olevaan kasvuun on työttömyyskorvauslain nykysäännös, jonka mukaan ainoa keino välttää kolmen kuukauden karenssi on irtisanomisen riitauttaminen”, hän huomauttaa.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Teollisuusliiton havainto ay-liikkeen pillastuttaneesta uudistuksesta: ”Perusteluja ollaan vaihtamassa lennosta”

”Pärstäkerroinpykälä” – Selitys tunteet kuumentavalle väitteelle irtisanomislaista

Ay-sota irtisanomislaista? – Keskustan Kaikkonen: ”Hyvä vaihtaa sana Hakaniemen kanssa”