Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas) älähtää blogissaan viikonloppuisesta mielenosoituksesta.

”Hakaristilippuja heiluttavia ja vallankumousta julistavaa banderollia kantavia uusnatseja kokoontui mielenosoitukseen Helsingin Narikkatorille”, Honkasalo kirjoittaa.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson tuomitsee tapauksen Twitterissä.

”Laiton uusnatsijärjestö kokoontui Helsingissä kristalliyön vuosipäivänä ja samaan aikaan sekä synagogan sekä Israelin suurlähetystön edustalle ilmestyi antisemitistisiä tarroja, jotka rienasivat juutalaisia. Tähän on pakko puuttua”, Andersson vaatii.

Kyse on Kohti vapautta! -liikkeen mielenilmauksesta, josta kerrotaan myös liikkeen kotisivuilla. Honkasalon mukaan liike on noussut lakkautetun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) tilalle.

Turun hovioikeus piti vuosi sitten voimassa käräjäoikeuden lakkauttamispäätöksen PVL:ää koskien. Korkein oikeus on myöntänyt asiassa valitusluvan, mutta määrännyt PVL:n toiminnan väliaikaisesti kielletyksi ja sen toiminnan lopetettavaksi, kunnes asia on lopullisesti ratkaistu. LUE LISÄÄ:

Honkasalon mukaan Kohti vapautta! -liikkeen taustalla ovat PVL:n aktiivit.

”PVL ei ollut rekisteröity yhdistys, kuten ei ilmeisesti ole ’uusikaan’ järjestö. Kyse ei ole mistään erillisestä oikeushenkilöstä. Kyse on mitä ilmeisimmin samasta järjestöstä, jonka taustalla on samoja toimijoita ja joka vain toimii hieman uudistetun ilmeen, uuden nimen ja uusien verkkosivujen kautta. Edes vaikka kielletyn PVL:n ja nyt toimivan kansallissosialistisen Kohti Vapautta! -liikkeen välisestä suhteesta vallitsisi jonkinlaista epäselvyyttä, poliisi voi kokoontumislain mukaan keskeyttää mielenosoituksen muun muassa silloin, kun mielenosoitusta järjestettäessä toimitaan olennaisesti lainvastaisesti”, Honkasalo kirjoittaa.

”Tuntuu hyvin vaikealta ymmärtää, miksi PVL:n uusnatsien julkiseen toimintaan ei kyetä tai haluta puuttua. Toimimattomuus ei näytä hyvältä, ja lähettää huolestuttavan viestin. Odotettavissa on, että tulevanakin itsenäisyyspäivänä pääkaupunkimme kaduilla juhlapäivää häpäisevät hakaristilippuja kantavat uusnatsit. Viikonloppuna uusnatsit pääsivät kokeilemaan virkavallan reagointia pienimuotoisella mielenosoituksella. Poliisin reagoimattomuus antaa ikävän signaalin. Natsit valmistautuvat näkyvään toimintaan, ja tavalliset helsinkiläiset saavat jälleen varautua siihen, että demokratiaa vastustava väkivaltainen ääriliike saa marssia heidän kotikaupunkinsa kaduilla. Näin ei pitäisi olla”, Honkasalo jatkaa.

Kohti vapautta! -liikkeen kotisivuilla sanotaan, että mielenilmauksen tarkoitus oli mainostaa itsenäisyyspäivän marssia. Liikkeen mukaan poliisi kävi tilaisuudessa keräämässä henkilötiedot osallistujilta.

LUE MYÖS:

Päivitys 11.11.2019 klo 15:11: Lisätty Li Anderssonin kommentti.