Vasemmistoliitosta on kritisoitu kärjekkäästi pääoppositiopuolue perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron kohtaa tiistaisessa eduskunnan budjettikeskustelussa. Kritiikkiä ovat esittäneet puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja kansanedustaja Veronika Honkasalo.

Jani Mäkelän pitämässä perussuomalaisten ryhmäpuheessa oli seuraava kohta:

”Ulosotossa on yli puoli miljoonaa suomalaista. Heidän veloistaan iso osa on 90-luvun alun eurokriisin peruja. Perussuomalaiset esittävät tulevan syksyn vaihtoehtobudjetissaan toimenpidekokonaisuuden ulosottovelallisten aseman parantamiseksi.”

Vasemmistoliitosta on tartuttu kohtaan ”90-luvun alun eurokriisi”, jota perussuomalaisten puheenvuorossa ei tarkemmin avattu tai selvennetty.

”Perussuomalaisten maailmanselitysmallit olivat tämän päivän budjetin lähetekeskustelussa hieman sekaisin, kun kertoivat kuinka suomalaisten nykyinen ylivelkaantuminen johtuu pääosin 90-luvun eurokriisistä”, Li Andersson tviittasi.

”Olen miettinyt, miten pitäisi reagoida persujen puheisiin, jotka ovat jostain rinnakkaistodellisuudesta. Esim. tänään persujen ryhmäpuheenvuoro oli reilu 5 min. täyttä fuulaa. Tässä absurdi esimerkki. Euro otettiin käyttöön 1.1.2002, mutta jo 90-luvun alussa oli eurokriisi”, Paavo Arhinmäki tviittasi.

Veronika Honkasalo osallistui myös keskusteluun asiasta Twitterissä.

”Kyse ei ollut vain Mäkelän kannasta kun kyseessä oli perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro. Eli koko perussuomalaisten ek-ryhmä seisoo tämän takana. Hyvin menee!” hän kommentoi.

”Taas toistuu sama kuin kesällä kun hallitusohjelmaa käsiteltiin täysistunnossa. Kokoomus on selkeästi perehtynyt budjettikirjaan kritisoidessaan hallitusta, perussuomalaiset vähät välittää mitä kirjassa lukee vaan laukoo mitä sylki suuhun tuo”, Veronika Honkasalo myös kritisoi.

Jani Mäkelä on vastannut kritiikkiin.

”Vuoden 1992 ERM-kriisissä kiinteiden valuuttakurssien järjestelmä romahti, Euroopan suuret taloudet vaikeuksissa, Suomi ajautui lamaan tämän vaikutuksesta. Ensimmäinen eurokriisi, josta ei opittu mitään - vaan luotiin päinvastoin euro!” Mäkelä perusteli sanavalintaa.