Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo Talouselämälle kieltäytyneensä Osuuskunta Tradekan jakamasta vaalituesta.

Andersson on aiemmin kritisoinut Tradekan lähtemistä mukaan sote-bisnekseen, kun osuuskunta osti Med Group Oy:n kotiin vietävien hoivapalveluiden, ensihoidon ja julkisen terveydenhuollon palveluihin liittyvät toiminnot. Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi kaupan vuosi sitten.

”Vasemmistoliiton kanta on sellainen, ettei sote-bisnes ole sellainen suunta, jota kannatamme”, Andersson kommentoi ostoa tuolloin Ilta-Sanomille.

Myös sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana toiminut Antti Lindtman on aiemmin kertonut kieltäytyneensä Tradekan tuesta.

Talouselämä kertoo, että Tradeka myöntää tämän kevään eduskuntavaaleihin ja eurovaaleihin vaalirahaa omassa omistajahallinnossaan mukana oleville vaaliehdokkaille. Eduskuntavaaliehdokkaille tukea jaetaan 2 500 euroa ja eurovaaliehdokkaille 5 000 euroa.

Tradekan edustajistoon kuuluu 85 jäsentä sekä hallitukseen 20 jäsentä ja henkilöstön edustaja. Hallintoelimien jäsenistä 29 on ehdolla eduskuntavaaleissa ja lisäksi 3 on ehdolla eurovaaleissa.

Jos kaikki, jotka ovat oikeutettuja Tradekan vaalitukeen eduskunta- ja eurovaaleissa, ottaisivat sen vastaan, olisi sen kokonaissumma ainakin 90 000 euroa.

Ennakkoilmoitusten mukaan vasemmistoliiton ehdokkaista Paavo Arhinmäki, Merja Kyllönen, Aino-Kaisa Pekonen, Anneli Lehto, Kauko Niemi, Eila Tiainen, Anne Huotari, Jussi Saramo ja Antti Holopainen ovat ottaneet vastaan Tradekan vaalituen. Sdp:n eduskuntavaaliehdokkaista oli Tradekan tukea ottanut ennakkoilmoitusten mukaan Ilkka Kantola ja Tytti Tuppurainen.

Sdp:n Pilvi Torsti ja vasemmistoliiton Jari Myllykoski kertoivat Talouselämälle unohtaneensa kertoa Tradekan tuen ennakkoilmoituksessa.

Lisäksi Tradekan 2 500 euron vaaliavun on kuitannut nokialainen Pauli Schadrin Suomen Kommunistisesta Puolueesta, joka on solminut Pirkanmaalla vaaliliiton Feministisen puolueen ja Eläinoikeuspuolueen kanssa.

Kansanedustajiksi valittujen on jätettävä vaalirahailmoitukset kahden kuukauden kuluessa vaalien tuloksen vahvistamisesta ja niissä on ilmoitettava vähintään 1 500 euron arvoiset tuet ja niiden antajat.

LISÄÄ AIHEESTA:

Kysely: Eduskuntavaalien ehdokkaista 23% vapauttaisi viinat kauppoihin – Katso lista puolueittain