Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson syyttää, että kokoomukseen ei voi luottaa päivähoitomaksuista luopumisessa.

Helsingin Sanomien vaalipaneelissa maksutonta, edes osittaista, varhaiskasvatusta kannattivat kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat perussuomalaisten Timo Soinia lukuun ottamatta.

– Kokoomukseen ei kyllä voi luottaa missään nimessä tässä kysymyksessä. Puolue on ollut valmis tekemään poikkeuksellisen rajuja leikkauksia tällä vaalikaudella nimenomaan varhaiskasvatukseen ja myöskin toi esityksen varhaiskasvatusmaksujen korottamisesta. Esitys peruttiin vasta siinä vaiheessa, kun julkinen paine tuli liian isoksi, Andersson sanoo HS:n vaalitentissä.

– Myös kun näissä puheenjohtajapaneeleissa on ollut, niin Petteri Orpon kanta on vähän vaihdellut paneelista toiseen. Yleensä hän esittää jotakin siitä välistä, mikä kyllä tarkoittaa, että kokoomuksen sitoutuminen tähän kysymykseen on silloin joskus hamassa tulevaisuudessa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolta tivattiin, muuttuuko puolueen kanta maksuttomaan varhaiskasvatukseen taloustilanteen mukaan, kuten se muuttui koulutusleikkausten kohdalla vaalilupauksista huolimatta. Juha Sipilän (kesk.) hallitus myös esitti aiemmin leikkausten kohdistamista varhaiskasvatukseen. Näistä leikkauksista kuitenkin luovuttiin.

– Loppujen lopuksi päivähoitomaksuja ei korotettu – siis varhaiskasvatusmaksuja – vaan niitä päinvastoin alennettiin pienituloisimmilta. Teimme yhdessä hallituksessa sen päätöksen ja linjauksen, että alkuperäinen hallitusneuvotteluissa sovittu linjaus on väärä, koska haluamme, että nykyistä useampi lapsi pääsee varhaiskasvatuksen piiriin. Suomessa on alle 70 prosenttia lapsista varhaiskasvatuksen piirissä ja kuitenkin OECD:n mukaan juuri varhaiskasvatus on kaikkein vaikuttavin koulutuksen muoto, Orpo sanoo.

– Jokaiselle pitäisi taata puolipäiväinen maksuton varhaiskasvatus ja sitä kohti mennään. Olen valitettavasti valtiovarainministerinä nähnyt, kuinka tiukka julkinen talous on, niin en voi antaa sitä lupausta, että se tulisi ensi vaalikauden alusta.