Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministerinä jatkava Li Andersson sanoi tänään maanantaina puoluevaltuustolle pitämässään linjapuheessa, että työnantajaleiristä yritetään heittää kapuloita hallituksen rattaisiin.

”Työmarkkinapöydissä on kokeneiden liittojohtajien mukaan esitetty työnantajien puolelta poikkeuksellisen rajuja heikennysesityksiä työntekijöiden oikeuksiin. Julkisuuteen on vuotanut tietoa muun muassa palvelusvuosilisien poistosta, lomarahojen puolittamisesta, lakko-oikeuden rajoittamisesta, jäsenmaksuperinnän lopettamisesta, kiky-tuntien säilyttämisestä, helatorstain ja loppiaisen muuttamisesta työajaksi ja monista muista rajuista heikennyksistä”, Andersson sanoi.

LUE MYÖS:

”Nämä ovat ennennäkemättömän kovia vaatimuksia, siitä huolimatta, että Suomessa on tehty jo monta työntekijöiden oikeuksien kannalta erittäin rankkaa sopimusta peräkkäin. Esitykset osoittavat myös kaikkea muuta kuin sopimishalukkuutta työnantajapuolelta. Seuraukset siitä ovat jo näkyvissä, kun tänään käynnistyivät sadan tuhannen työntekijän lakot vientiteollisuuden puolella. Jotta laajoilta levottomuuksilta vältytään työmarkkinoilla tulevan talven aikana, on todellakin toivottava, että kaikki osapuolet osoittavat todellista halukkuutta päästä sopimukseen”, Andersson jatkoi.

LUE MYÖS:

Andersson linjasi myös hallituksen omistajaohjauspolitiikasta.

”Nyt on vallassa hallitus, joka ei hyväksy työntekijöiden työehtojen halpuuttamista ja joka aivan oikein oli valmis käyttämään omistajaohjausta huolehtiakseen siitä, että vastuullisuus henkilöstöpolitiikassa toteutuu valtion omistamissa yhtiöissä. Tämän pitää olla hallituksen linja myös jatkossa. Vastuullinen omistajaohjaus ei tarkoita työmarkkinatilanteeseen sekaantumista. Tämä on jokaisen keskusteluun osallistuvan ihmisen tärkeää nähdä myös jatkossa”, Andersson sanoi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni antoi tänään eronneelle Antti Rinteen hallitukselle suoraa kritiikkiä työmarkkina-asioista ja omistajaohjauspolitiikasta. Omistajaohjausministerin työn rajoitteista ja rajoista tarvitaan Kulmunin mukaan keskustelu hallituksen sisällä. Työmarkkinakysymyksissä Rinteen hallitus oli Kulmunin mielestä liian puolueellinen.

”Tuli ikäänkuin tavaksi liputtaa jo ennakolta voimallisesti jonkun osapuolen puolta asioissa, joihin tulisi ehdottomasti suhtautua viileän puolueettomasti. Kaikenlaiset ennakkoasennot ainoastaan vaikeuttavat työmarkkinaosapuolten välisiä neuvotteluja”, Kulmuni kritisoi.

LUE MYÖS:

Rinne joutui eroamaan pääministerin paikalta keskustan menetettyä luottamuksensa häneen. Nyt samaa hallitusohjelmaa noudattamaan on syntymässä samoin hallituskumppanein uusi Sanna Marinin (sd) hallitus.

LUE MYÖS: