Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ehdottaa, että euroalueella aloitettaisiin neuvottelut rakenteellisista ratkaisuista ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi.

”Tehokkaita ratkaisuja Euroopalle olisivat esimerkiksi EKP:n suora rahoitus jäsenmaille ja velkojen yhteinen leikkaaminen tasapuolisesti kaikilta mailta. Nämä toimet olisivat koronaepidemian kaltaisen odottamattoman kriisin kohdalla erittäin perusteltuja”, Andersson kirjoittaa blogissaan.

Andersson toteaa, että elvytystoimenpiteitä tarvitaan tällä hetkellä koko euroalueella. Akuuttiin elvytystarpeeseen pyritään vastaamaan komission esittämän elpymisvälineen kautta, mutta Anderssonin mielestä se ei kuitenkaan ratkaise euroalueen velkatasoihin liittyvää ongelmaa.

Hänen mukaansa on siksi keskeistä, että euroalueen sisällä aloitetaan neuvottelut rakenteellisista ratkaisuista maiden ylivelkaantumiseen liittyen.

Tiukka palaute leikkausten vaatijoille

Keskustelu velkaantumisesta ja talouden näkymistä koronakriisin jälkeen on käynyt tiiviinä viime päivät. Andersson katsoo, että vasemmistoliitto on syytetty velkaantumisen vaarojen vähättelystä.

”Se ei pidä paikkaansa. Olemme sen sijaan pyrkineet painottamaan, että tämänhetkisessä tilanteessa elvyttäminen on niin elinkeinoelämän, työllisyyden kuin kasvunkin kannalta kaikkein vastuullisin tapa toimia”, Andersson kirjoittaa.

Andersson toteaa, että tavoitteena tulee olla velkaantumistason vakauttaminen 2020-luvun aikana.

Hänen mukaansa ne, jotka vaativat kovaan ääneen leikkauksia ja veronkorotuksia jo syksyn budjettiriiheen, eivät ole ymmärtäneet, kuinka laaja shokki koronavirusepidemian myötä on kohdannut Suomen taloutta.

”Yhtä lailla epärealistista on olettaa kokoomuksen tavoin, että hallitus esittäisi syksyllä yksityiskohtaisen toimenpideohjelman koko vuosikymmeneksi. Se ei olisi tarkoituksenmukaista, ottaen huomioon, miten paljon toimintaympäristössämme voi ja täytyy muuttua 2020-luvun aikana”, Andersson kirjoittaa.

Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että elvytystoimien rinnalla on myös tehtävä uudistuksia.

Anderssonin mukaan Suomessa tulee olemaan tarve jatkaa elvytystoimia niin syksyllä kuin myös ensi vuonna.

LUE MYÖS: