Vasemmistoliitto suhtautuu edelleen kriittisesti Suomen hävittäjähankintoihin. Puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson linjasi lauantaina, että puolue on sitoutunut hankintaan, mutta haluaa pitää hinnan kohtuullisena.

”Kun hallitukseen mentiin, sitouduimme siihen, että suorityskyky korvataan, mutta vasemmistoliiton mukaan hintaa tulee edelleen pohtia. Pyritään mieluummin pienempään hankintahintaan kuin suurempaan vekseliin”, hän sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Vasemmistoliitto on ollut koko ajan kriittinen hävittäjähankinnan suhteen. Vasemmistoliiton kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi totesi hiljattain, että toukokuussa sovittuun Antti Rinteen hallitusohjelmaan jäi neuvotteluvaraa Suomen tulevassa hävittäjäkaupassa eli HX-hankkeessa hankittavien hävittäjien lukumäärästä.

”Hallitusohjelmaan kirjattiin, että suorituskyky korvataan täysimääräisesti. Se on semmoinen muotoilu, joka sopii niille, jotka haluavat kasvattaa tätä hankintaa ja niille, jotka sitä haluavat vähentää. Se on monitulkintainen, että suorituskyvyn kannalta Hornetit korvataan täysimääräisesti. Yhtään päätöstä ei ole”, hän sanoi Uudelle Suomelle syyskuussa.

Lue lisää:

Myös pääministeri Antti Rinne (sd) arvioi vaalikoneessa ennen eduskuntavaaleja, että hävittäjähankinnassa on kyse ”kokonaisratkaisusta”, ja että ”hävittäjien tarkka määrä päätetään” nyt alkaneella vaalikaudella.

Lue myös: