Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan hänen puolueensa ei voi tukea työllisyystoimia, jotka jatkaisivat kilpailukykysopimuksen kaltaista linjaa. Andersson kommentoi hallitusneuvotteluiden tilannetta lyhyesti Säätytalossa maanantaina.

Häneltä kysyttiin, vaatiiko 75 prosentin työllisyysastetavoite kikyn kaltaisia toimenpiteitä, kuten esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on katsonut.

”Vasemmistoliitossa pidämme selvänä, että emme voi jatkaa sellaisella linjalla, jossa leikataan tavallisten työtä tekevien suomalaisten palkkoja tai lomarahoja”, Andersson vastaa.

Kilpailukykysopimuksella on leikattu julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja ja pidennettiin työaikaa ilman erillistä korvausta.

Hänen mukaansa työllisyysasteen nosto on hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden yhteinen tavoite, ”mutta ne ratkaisut pitää kyllä hakea toimenpiteillä, joilla parannetaan ihmisten koulutus- ja osaamistasoa, esimerkiksi tehostetaan meidän työvoimapalveluita ja niiden toimivuutta”.

Andersson antoi myös kysyttäessä ymmärtää, että yhteisen hallitusohjelman kasaan saaminen ei ole helppo tehtävä.

”Pohdittavaa kyllä on”, Andersson sanoi viitaten Vasemmistoliiton ryhmäkokouksen keskusteluihin maanantaiaamuna.