Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ovat tyytyväisiä siihen, että hallitusneuvottelupuolueiden uudessa sote-linjauksessa ei ole mukana laajaa valinnanvapautta.

Andersson sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että sopu saatiin aikaiseksi.

LUE MYÖS: Hurjistus leviää kokoomuksessa: ”Kepu vie Antti Rinnettä ja kovaa – Suomelle kalliiksi tuleva huomenlahja”

”Keskeisin muutos verrattuna siihen ratkaisuun, mitä valmisteltiin viime kaudella on se, että tässä sovussa ei ole nyt mitään yksityistämiseen pakottavaa elementtiä”, Andersson sanoi.

”Markkinamalli on pudonnut kyydistä”, Haavisto sanoi.

LUE MYÖS: Uutta tietoa Rinteen hallituksen sote-ratkaisusta – Hyvästit laajalle valinnanvapaudelle

”Nyt kirjaus takaa sen, että julkiset palvelut edellä nämä kysymykset ratkaistaan. Kolmatta sektoria ja yksityisiä palveluita voi sitten käyttää osana, mutta tämä jää sitten itsehallinnollisille alueille ratkaistavaksi, miten paljon”, Haavisto sanoi.

Molemmat puolueet vastustivat viime kaudella verisesti oppositiosta Sipilän hallituksen sote-ratkaisua ja ennen kaikkea kokoomuksen ajamaa laajaa valinnanvapautta.

Anderssonin mukaan uusi linjaus noudattelee täysin vasemmistoliiton jo ennen vaaleja julki tuomaa linjaa.

”Vasemmistoliitto on sanonut, että meille käy maakuntahallinto lähtökohdaksi, niin kauan kuin niillä on verotusoikeus, päättäjät valitaan suorilla vaaleilla ja palvelut tuotetaan pääosin julkisina – juuri sellaiseen ratkaisuun päädyttiin”, Andersson sanoi.

Anderssonin mielestä maakuntavero on tärkeä, koska se takaa itsehallinnon.

”Meille on tärkeää, että verotusoikeus selvitetään tässä samalla kun itsehallinnolliset alueet lähtevät käyntiin”, sanoi puolestaan Haavisto.

Haaviston mukaan ajatuksena on, että ”tällä hallituskaudella saadaan sote maaliin”.

Andersson väisti kysymyksen muiden kuin pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien erillisratkaisuista.

”Kirjaus koskee vain pääkaupunkiseutua”, hän totesi.

LUE MYÖS: Antti Rinne valotti uutta sote-ratkaisua – Maakunnat, päävastuu julkisella sektorilla, rahoitusmalli kaikkien puolueiden valmisteluun