Juha Sipilän (kesk.) hallituksen pitäisi jatkaa sote-uudistuksen valmistelua yhteistyössä oppositiopuolueiden kanssa. Näin katsoo oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Pääministeri Sipilä on jo ilmoittanut, että parlamentaarista valmistelua ei tule.

– Nykyisellä aikataululla sote-uudistus on astumassa voimaan vasta 2020, joten iso osa uudistuksen toimeenpanoa on siirtymässä seuraavalle hallitukselle. Näin ollen Sipilän hallituksella ei ole perusteita jatkaa uudistuksen valmistelua ilman parlamentaarista yhteistyötä, Andersson toteaa vasemmistoliiton tiedotteessa.

Hän moittii, että sote-uudistus on lähtenyt ”oudoille teille”.

– Sipilän hallituksen sote-uudistukseen on liittynyt ennenäkemätöntä ja häikäilemätöntä politikointia, jossa perustuslain vastaiseksi tiedettyjä esityksiä on yritetty väkisin viedä eteenpäin, Andersson katsoo.

Puolue on kerännyt 20 000 suomalaisen adressin oikeudenmukaisemman sote-uudistuksen puolesta. Samalla vasemmistoliitto on laatinut myös suunnitelman sote-uudistuksen toteuttamiseksi tänään perhe- ja peruspalveluministerin virkavalan vannovalle Annika Saarikolle (kesk.).

Omassa tiekartaksi kutsumassaan uudistuksessa vasemmistoliitto ilmoittaa vastustavansa valinnanvapautta ja laajaa palveluiden markkinaehtoistamista sekä vaatii asiakasmaksujen pienentämistä. Maakuntauudistusta puolue ei kuitenkaan vastusta vaan ehdottaa, että maakuntavaalit järjestettäisiin eduskuntavaalien yhteydessä keväällä 2019.

– Kansanvalta toteutuu parhaiten järjestämällä vaalit vasta sitten kun uudistus on valmis ja kaikki tietävät mistä vaaleissa päätetään. Lisäksi näin voidaan noudattaa Euroopan neuvoston suositusta siitä, ettei vaaleja järjestetä alle vuosi sen jälkeen, kun niitä koskeva lainsäädäntö valmistuu.