Bryssel

Pääministeri Antti Rinne (sd) ei tyrmää vasemmistoliiton puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin ehdotusta biokaasu- ja bioetanolin siirtymisen vauhdittamiseksi.

Andersson ehdotti viikonloppuna, että valtio tukisi autoilijoita biokaasuun tai bioetanoliin siirtymiseksi.

”Yksi ratkaisu siirtymän vauhdittamiseksi voisi olla esimerkiksi se, että yhden vuoden ajan valtio maksaisi biokaasukonvertoinnin kokonaan kaikille halukkaille”, Andersson sanoi linjapuheessaan viikonloppuna.

Ehdotus sai tyrmäyksen etenkin oppositiopuolue kokoomukselta. LUE LISÄÄ:

Kokoomuslaisten mukaan Anderssonin väläytys voisi maksaa miljardeja, jos suomalaiset todella innostuisivat autojensa konvertoinnista kaasupeleiksi.

Rinne ei ota vielä kantaa siihen, mitä konvertointituki maksaisi Anderssonin ehdotuksen mukaisena, ennen kuin näkee asiantuntijoiden arvioita.

"Mutta kaikki esitykset, jotka hillitsevät päästöjä ja niissä on oikeudenmukainen siirtymä ihmisten näkökulmasta, kaikkia sellaisia kannattaa tutkia", Rinne sanoi maanantaina Brysselissä.

Rinne tapasi Brysselissä muun muassa komission uuden puheenjohtajan Ursula von der Leyenin puhuakseen Suomen puheenjohtajuuskauteen liittyvistä asioista.

Rinne uskoo, että biokaasun ja biopolttoaineen käyttö tulee lisääntymään huomattavasti lähivuosina.

"Tällä hetkellä meiltä puuttuu jakeluverkkoa. Hallituksella on prosessi käynnissä, jossa tavoitellaan merkittävää tuotantoverkkoa lietelantaraaka-aineiden ympärille. Mutta tuskin koskaan tulee sellaista tilannetta, että kaikki kulkee biokaasulla."

LUE LISÄÄ:

EIT:n tuomio

Suomi sai viime viikolla tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta, kun Suomi palautti irakilaismiehen Irakiin ja hän sai surmansa siellä kolmen viikon päästä palautuksesta. LUE LISÄÄ:

Poliisi on nyt päättänyt pidättäytyä palauttamasta ihmisiä Irakiin pois lukien rikosperusteiset palautukset.

Rinne ei halua ottaa kantaa, miten Suomen tulisi menetellä Irakin ja Afganistanin suhteen, koska kyse on myös laintulkinnasta ja valvonnasta, jossa vastuu on viranomaisilla.

"Sen totean, että me haluamme noudattaa kaikkia kansainvälisiä sopimuksia ja omaa lainsäädäntöä täysmääräisesti. Olen todella pettynyt siitä, että Suomen tuomioistuimet ja viranomaiset ovat saaneet tuomion ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta."