Vasemmistoliiton johto esitti tänään, että puolueen mahdollisesta seuraavaan hallitukseen osallistumisesta järjestettäisiin neuvoa-antava jäsenäänestys. Asiaa esitti puolueen puheenjohtaja Li Andersson tänään puoluevaltuuston kokouksessa.

Puoluevaltuusto päätti hyväksyä Anderssonin esityksen. Näin ollen vasemmistoliitto järjestää neuvoa-antavan jäsenäänestyksen, jos puolue on mukana kevään 2019 vaalien jälkeen hallitusneuvotteluissa ja niistä saadaan neuvottelutulos. Jäsenet äänestävät siitä, hyväksyvätkö he tämän neuvottelutuloksen. Puolueen mukaan äänestys on sähköinen ja siinä hyödynnetään puolueen jäsenrekisteriä. Aikaa äänestykseen kuluu vain kaksi päivää, joten se ei vaikuta hallituksen muodostamisen aikatauluun.

”Neuvoa-antavan jäsenäänestyksen myötä haluamme ottaa jäsenemme mukaan päättämään puolueen kaikista tärkeimmistä asioista, joihin hallitukseen osallistuminen eittämättä kuuluu”, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo Uudelle Suomelle.

”Kevään eduskuntavaalien jälkeen Suomi tarvitsee hallituksen, joka nauttii kansan enemmistön luottamusta. Suoria vaikutusmahdollisuuksia tarvitaan lisää kaikkialla yhteiskunnassa kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi politiikkaan. Näytämme esimerkkiä omassa puolueessamme”, Andersson jatkaa.

Vasemmistoliitto kertoo, että sen tavoitteena eduskuntavaaleissa on paikka punavihreässä hallituksessa.

Vasemmistoliitto järjesti neuvoa-antavan jäsenäänestyksen myös puolueen seuraavasta puheenjohtajasta vuonna 2016. Tuossa äänestyksessä Li Andersson sai yli 60 prosenttia jäsenten äänistä, minkä seurauksena muut ehdokkaat vetäytyivät kisasta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun neuvoa-antavaa jäsenäänestystä käytettiin. Puolue oli tehnyt asiasta periaatepäätöksen jo vuonna 2010, mutta kahdessa sitä seuraavassa puoluekokouksessa oli vain yksi ehdokas puheenjohtajaksi.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Oikeisto-Suomi on pian muisto vain, nyt myös Li Andersson matkalla valtaan

EK:n Häkämies: Punavihreä hallitus tulisi kalliiksi – lasku jopa 2 miljardia euroa

Halla-ahon perussuomalaisten kanssa hallitukseen? – 2 puolueelta suora ”ei”, 2 voisi harkita