Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kannattaa kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista.

Hän on näin ollen samoilla linjoilla kuin vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton toinen ministeri, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

”Henkilökohtaisesti pidän käytön rangaistavuuden poistamista hyvänä ideana, koska se ei lisää sen päihteen saatavuutta, mutta jos käyttörikosmerkintä poistuisi, se madaltaisi ihmisten kynnystä hakeutua hoitoon”, Andersson sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa ”keskustelu on vähän hassu”, kun puhutaan yhdestä toimenpiteestä ja päihteestä.

”Jos mietitään suomalaista päihdepolitiikkaa laajemmin, aika paljon olisi tehtävää. Kun puhutaan haittojen vähentämisestä, pitäisi tarkastella asiaa kokonaisvaltaisemmin.”

Vasemmistoliitto valmistelee parhaillaan omaa päihdepoliittista ohjelmaansa, jossa päihteitä katsotaan kokonaisuutena. Ohisalon johtamissa vihreissä on puolueen linjauksena, että huumeiden käyttö pitäisi laajemminkin dekriminalisoida.

LUE LI ANDERSSONIN LAAJA HAASTATTELU: Ministeri Li Andersson selventää kohuttua autoavaustaan, ajaa suurta muutosta uskonnonopetukseen – ja kehuu ”asiallisesti puhuvan” perussuomalaisen

Katso videolta, mitä Andersson mainitsee tärkeimmäksi lakihankkeeksi tällä vaalikaudella (juttu jatkuu alla):

Huumeiden käytön rangaistavuuden poistaminen on saanut tukea Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (THL) tutkijoilta, mutta poliisissa sitä on vastustettu.

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja kehittämispäällikkö Tuukka Tammi kirjoittivat viime vuonna, että huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua. Heidän mukaansa ”kansainvälisten kokemusten mukaan käyttörangaistuksista luopuminen ei lisää käyttöä”.

Pääministeri Antti Rinne (sd) on muistuttanut hallitusohjelmaneuvotteluissa todetun, että asiassa ei edetä.

”On olemassa erilaista tutkimustietoa liittyen tähän kannabikseen, ja uskon, että tutkitun tiedon kehittymistä tulevaisuudessa seurataan”, Rinne sanoi aiemmin tässä kuussa.