Tunnetun helsinkiläisen Lihatukku Veijo Votkin Oy:n perustaja Veijo Votkin varoittaa keskustalaisten ministerien ehdottamasta brasilialaisen lihan tuontikiellosta. Votkinin mukaan kotimaisen lihan hinta nousisi heti voimakkaasti.

”Suomessa on hyvää tavaraa, ei siitä mihinkään pääse, mutta jos brasilialaista ei tuoda, niin kyllä se meidän hinta karkaa”, kokenut lihayrittäjä sanoo.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) esitti perjantaina 23. elokuuta, että EU ja Suomi selvittäisivät pikaisesti mahdollisuutta kieltää brasilialaisen naudanlihan tuonti. Ehdotuksen perustelu oli Amazonilla laidunmaaksi poltettavat sademetsät. Lintilän kommentti ylitti uutiskynnyksen myös maailmalla. Lue tarkemmin: Suomi pelaa nyt kovilla: ”Brasilialaisen naudanlihan tuontikielto selvitettävä pikaisesti”

”Olen ehdottomasti niitä polttamisia vastaan, mutta onko tuontikielto se oikea tapa? Se on kepulle tapa saada oikein pirusti nousemaan kotimaisen fileen hinta. Siitähän on kyse”, Veijo Votkin lataa.

Myös toinen keskustalainen, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on kertonut haluavansa nähdä täyskiellon sellaiselle tuontilihalle, jonka tuotanto on ilmastosopimuksia. Lepän mukaan brasilialaisen lihan boikotti olisi palvelus kuluttajillekin.

”Meillä suomalainen kepun edustaja sanoo, mitä brasilialaisen pitää tehdä”, Votkin kuittaa.

”Tämä on niin moninainen asia. Onhan se ikävää jos laidunmaan toivossa poltetaan sademetsiä. Mutta kyllähän täällä varmaan isompiakin vääryyksiä tulee yhteiskunnassa.”

Votkinin lihatukulla on pitkä kokemus brasilialaisen lihan käytöstä elintarviketuotannossa.

”Kyllä. Olimme ensimmäinen Suomessa, joka on osti kontin brasilialaista lihaa”, Votkin kertoo.

Votkin pitää brasilialaista lihaa eurooppalaista tasalaatuisempana.

”Jos ne tässä (tuontikiellossa) onnistuvat, niin kotimaan fileen hinta on aivan toinen. Euroopasta tuodun fileen laadussa on kovin suurta vaihtelua, Brasilia on maailman tasalaatuisin.”

LUE MYÖS:

Keskuskauppakamari väläyttää kovia toimia: ”Kielletään brasilialaisen lihan tuonti kokonaan”

Ministeri Jari Leppä jyrähtää: ”Nyt olisi näytön paikka siirtyä sanoista tekoihin ja vetää brasilialainen liha pois myynnistä”

”Brasilialaisesta lihasta puhuminen on poliitikoille helpompaa kuin rehusoijasta puhuminen”