Helsingin yliopiston opiskelijaruokaloiden päätös luopua kokonaan naudanlihasta on ryöpsäyttänyt vilkkaan keskustelun. Keskustalaiset kiirehtivät etunenässä arvostelemaan UniCafeita pyörittävän Ylvan ratkaisua.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk) reagoi nopeasti päätökseen, jota hän arvosteli käsittämättömäksi ja kestämättömäksi ja puolusti kotimaista naudanlihatuotantoa. LUE LISÄÄ:

Keskustelu otti lisää kierroksia Twitterissä. Kansanedustaja ja maatalousyrittäjä Mikko Savola (kesk) hämmästeli päätöstä ja sen ilmastoperusteluja.

"Lähiruuasta kukaan ei puhu mitään. Voi elämäni kevät kuinka pihalla Helsingissä voidaan olla”, Savola sanoi Twitterissä.

”UniCafen suomalaisen naudanlihaboikottia on perusteltu samalla päästömäärällä, joka Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan koskee ainoastaan Latinalaisen Amerikan lihantuotantoa. Luulisi yliopistolla olevan edes tämän verran tutkimustietoa, vaan ei.”

Myös kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) kritisoi päätöksen perusteluja, sillä hänen mukaansa Suomessa naudanliha on maidontuotannon sivutuote.

”Jos se jätetään syömättä ja annetaan nautojen kuolla vanhuuteen, kasvavat maidon laskennalliset päästöt ja kyse on ekotuhlauksesta. Possu ja kana muuten syövät edelleen soijaa. Nauta ei syö. Tässä päätöksessä ei järkeä”, Kärnä tviittasi ja julkaisi Puheenvuoron blogissaan avoimen kirjeen suomalaisesta lihasta luopuville.

”On todella absurdia luopua juuri sen lihan käytöstä. Ainoa oikea ilmastopäätös on siirtyä kotimaiseen lähiruokaan. Se vain maksaa ja siksi sitä ei tehdä.” LUE MYÖS:

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen liittyi kuoroon ja ihmetteli, miksi opiskelijat eivät saa päättää itse, mitä syövät. Hän huolestui siitä, että päätöksiä tehdään ”aivan liian vähäisellä kokonaisnäkemyksellä”.

”Ettei vaan mentäisi ojasta allikkoon? Huolehtiihan Ylva, että käytetään kotimaisia raaka-aineita? Kotimainen liha on varmasti ilmastoystävällisempää kuin ulkomailta rahdatut kasvikset, kana tai possu”, nautatilalta itsekin oleva Heikkinen tviittasi.

Emma Kari kiittelee päätöstä

Keskustalaisten lisäksi muitakin liittyi keskusteluun. Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen tviitit herättivät huomiota. Hän totesi alkuun, että vaihtoehtojen lisääminen olisi paljon parempi suunta kuin vaihtoehtojen rajaaminen, mutta tarkensi pitävänsä silti päätöstä ihan hyvänä.

”Kommenttinihan liittyi vain teoreettisesti siihen, tekevätkö opiskelijat enemmän valintoja silloin, kun he itse valitsevat ruokalassa, mitä syövät, vai silloin, kun heidän monen mutkan kautta omistamansa UniCafen johto tekee päätöksen, mitä syödään”, Romakkaniemi selvensi.

Romakkaniemen näkemyksiä ehti ihmetellä vihreiden kansanedustaja Bella Forsgren, joka odotti keskuskauppakamarilta toisenlaista kantaa.

”Luulisi keskuskauppakamarin puolustavan elinkeinonvapautta ja yrityksien oikeutta päättää mitä myy!” Forsgren tviittasi.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari totesi olevansa ylpeä omasta ylioppilaskunnastaan.

”Tämän päivän keskustelu UniCafe-lounaista on taas osoittanut sen, miten ideologista lihansyönti on. Tästä turhasta lihaideologiasta olisi hyvä päästä eroon. Se olisi ympäristön ja ilmaston etu”, hän tviittasi.

Maanviljelijä avautui

Lakimies ja tiiminvetäjä Minna Ojanperä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:sta nosti esiin tuottajien näkökulmaa ja kysyi, mitä UniCafe toivoisi tuottajilta, joille tällä hetkellä viestitään vain sitä, mitä ei haluta. Hän viittaa maanviljelijä Pekka Moisioon, joka avautui tilanteestaan keskustelun innoittamana.

”Alkutuottaja on yrittäjä ja tuottaa sitä, mitä halutaan ostaa”, Moisio tviittaa.

”Realiteetit pitää muistaa, maanviljely ei ole äkkinäistä puuhaa. Isot muutokset eivät tapahdu hetkessä, eikä lihanloppu ole lähitulevaisuutta.”

Niin Moisio kuin Ojanperä kiinnittivät huomiota keskustelun värikkyyteen.

”Varsinkin somessa keskustelu maidon ja lihan ympärillä on sitä luokkaa, että vaatii poikkeuksellista sietokykyä ottaa sitä vastaan”, Ojanperä tviittasi.

Saman havainnon teki UniCafen vakiasiakkaaksi tunnustautuva jatko-opiskelija Anna Martta Seppänen.

”Päivän uutispommi on mennyt monella tunteisiin. Mutta onneksi lähinnä niillä, jotka eivät Unicafessa lounasta”, hän tviittaa.

Vain 15 prosenttia UniCafen käyttämästä lihasta on enää nautaa ja annosten suosio laskee koko ajan.

Näin vastaa UniCafe

UniCafen edustajat ovat puolustautuneet syytöksiä vastaan. Ylvan viestintä- ja markkinointijohtaja Jannica Aalto vastaa Kärnälle, ettei UniCafe ole ”dissannut” nautaa, vaan todennut, että lopettaa sen tarjoamisen, jotta raaka-aineiden päästöt vähenevät. Aallon mukaan naudanlihan päästöt on laskettu mm. Lihakeskusliiton luvuilla.

”Katsoimme yritystasolla meidän omia vaikutusmahdollisuuksia, mm. vihreä sähkö on jo.”

”Luken tutkimuksiin tässä koko päivä eri puolelta vedottu, ja kyllä luimme ne myös ennen tätä.”

Heikkiselle Aalto vastaa, että UniCafe on kertonut tarjoamiensa ruokien lihan alkuperämaan jo usean vuoden ajan. Korvaavat lihatuotteet tulevat Atrialta ja ovat sataprosenttisesti kotimaisia. Nauta korvataan pääosin kotimaisella possulla ja kanalla.

Ylvan liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki toteaa, että tuore tutkimustieto on otettu päätöksessä huomioon ja naudan päästöt ovat silti kaikista raaka-aineista korkeimmat etenkin, kun opiskelijalounaan hintaraamissa ei voi tarjota nurmiruokittua nautaa.

”Murskataanpas pari myyttiä liittyen naudattomuuskeskusteluun. 1) Käytämme vain suomalaista lihaa. 2) Naudanlihan poistaminen listoiltamme ei itse asiassa säästä kulujamme lainkaan. 3) Suomalaisenkin naudan hiilijalanjälki on kova muihin proteiininlähteisiin verrattuna”, Pihlajamäki tviittaa.

”Puhumme 11% leikkauksesta noin 2 miljoonan vuotuisen lounaan hiilijalanjäljestä. Onko se vähän vai paljon, riippunee tulkinnasta.”

Pihlajamäki vastaa myös maanviljelijä Moisiolle, jota hän ymmärtää. Hän toteaa näkevänsä suuria mahdollisuuksia kotimaisessa hiilineutraalissa ruoantuotannossa, jota kohti on otettu jo lupaavia askeleita.

”Tähän toivoisin tuottajien myös saavan entistä enemmän tukea. Valitettavasti elämme opiskelijaruoan tarjoajana puolestamme siinä ahdingossa, että emme ole saaneet jo entisestään matalaan ateriatukeen edes indeksikorotusta lähes kahdeksaan vuoteen, ja lisäksi Kela määrittelee ateriamme raaka-aineiden enimmäishinnan.”

”Olemme tiukasta hinnasta huolimatta halunneet UniCafessa panostaa raaka-aineiden mahdollisimman korkeaan suomalaisuusasteeseen, joka tulee naudasta luopumisen jälkeenkin olemaan monia kilpailijoitamme korkeampi”, Pihlajamäki huomauttaa.

Kotimaista. Ylvan liiketoimintajohtajan Leena Pihlajamäen mukaan UniCafen liha, maito ja peruna ovat suomalaisia, samoin valtaosa muista juureksista ja viljoista. Kasvisten osalta UniCafe pyrkii niin suureen kotimaisuusasteeseen kuin satokaudet ja hintaraami sallivat.