Ranskan kuluttaja-, maatalous- ja ruokaministerit kokoontuvat kriisikokoukseen Britanniasta muualle Eurooppaan levinneen hevosenlihaskandaalin vuoksi.

Ranskalaiset vähittäiskaupan ketjut Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix, Grand Jury ja Picard ovat vetäneet pois myynnistä Findus- ja Comigel-valmistajien pakasteannoksia, joista on löytynyt hevosenlihaa naudanlihan lisäksi, BBC kertoo.

Irlannin viranomaisten tarkastuksista alkanut tapaus on paljastanut elintarvikealan toimitusketjun monimutkaisuuden ja sen aiheuttaman ongelmien mahdollisuuden. Ranskan viranomaisten selvitys paljasti Findusin ranskalaisen alihankkijan ostaneen lihan kyproslaiselta yritykseltä, jolle sen toimitti hollantilainen yritys, joka puolestaan osti lihan teurastamoista Romaniasta.

Tämän jälkeen ranskalaisyritys Poujolin hankkima tuote myytiin ruotsalaisen Findusin nimellä. Findus syyttää romanialaisteurastamoita harhaanjohtamisesta.

–Luulimme, että tuotteissamme oli ranskalaista naudanlihaa. Todellisuudessa meille oli toimitettu romanialaista hevosenlihaa, totesi Findusin Ranskan-johtaja Matthieu Lambeaux.

Romania tutkii väitteitä sen roolista skandaalissa. Presidentti Traian Basescu on varoittanut, että Romaniaa voi odottaa vientikielto ja liha-alan uskottavuuden menetys vuosien ajaksi, mikäli maan teurastamot ovat skandaalin alkuperäinen ongelma.