Tänään liikenne- ja viestintäministeriksi nimitetty Sanna Marin (sd) sanoo Uuden Suomen haastattelussa, että kolmen suuren raidehankkeen osalta kyse on tänään työnsä aloittaneen Antti Rinteen (sd) hallituksen aikana vasta suunnittelusta.

Hallitusohjelmassa on linjattu kolmesta suuresta raidehankkeesta. Ne ovat päärata ja sen laajennukset (”Tampereen tunnin juna”), Helsingistä länteen suuntautuva rata (”Turun tunnin juna”) mukaan lukien Espoon kaupunkirata sekä Helsingistä itään suuntautuva rata (”Itärata”).

LUE MYÖS: Ministeriltä tiukka linja Pirkka- ja Rainbow-tuotteisiin: ”Kauppa otti niskalenkin – halvan ruoan maksaa aina joku”

”Tämän hallituksen kohdalla puhutaan vielä näiden hankkeiden suunnittelusta eli varmasti hankkeet eivät sillä tavalla tällä hallituskaudella ehdi liikkeelle. Nyt on tulossa tämä 12-vuotinen liikennesuunnitelma ja varmasti siinä yhteydessä parlamentaarisestikin katsotaan, että minkälainen kriteeristö tulee kaikenlaisille liikennehankkeille, niin raidehankkeille kuin tiestön kunnossapitoon ja muille isoille liikennehankkeille. Kriteeristön pohjalta näitä hankkeita lähdetään arvioimaan”, Marin sanoo.

Kuulinko oikein, että tämän hallituksen aikana missään tapauksessa yksikään näistä kolmesta suuresta hankkeesta ei lähde liikkeelle?

”No varmasti siellä voi olla joiltakin osin kohtia, että ehkä päästään jo toteuttamaan, mutta kun puhutaan näistä pitkän matkan linjoista, niin näiden osalta varmasti tämä hallitus ei ehdi toteutukseen, vaan puhutaan lähinnä suunnittelusta”, Marin toteaa.

LUE MYÖS: Antti Rinne junahankkeista: ”Uskon että uusi hallitus laittaa montakin käyntiin” – Li Andersson: Osa Turun tunnin junasta voidaan käynnistää nopeasti

Marin huomauttaa, että Rinteen hallitus panostaa kaikkiaan 600 miljoonaa euroa lisää perusväylänpitoon.

”Hallitus laittaa 600 miljoonaa euroa enemmän perusväylänpitoon kuin mitä alkuperäisissä kehyksissä oli”, Marin sanoo.

Hän erittelee, että pohjalla on jo noin miljardin euron taso, ja Sipilän hallitus oli jo varannut vuosille 2022 ja 2023 vuosittain 300 miljoonaa euroa perusväylänpitoon. Rinteen hallitus osoittaa 300 miljoonaa euroa vuodessa nyt myös vuosille 2020 ja 2021.

Hallitukselta on tulossa vielä tässä kuussa lisäbudjetti.

”Hallitus antaa kesäkuussa 2019 lisäbudjetin, jossa käynnistetään merkittäviä liikennehankkeita. Hallitus määrittää hankkeet lisäbudjetin valmistelun yhteydessä”, hallitusohjelmassa sanotaan.

LUE MYÖS: Tuore elinkeinoministeri Kulmuni: ”Tämä hallitus ei varmasti ole sellutehdashankkeen esteenä”