Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) linjasi maanantaina Porin SuomiAreenan keskustelussa kolme keskeistä muutosta, joita liikenteen ja ilmaston saralla tulee edistää.

Marinin mukaan liikkumisen tarpeita on ensinnäkin vähennettävä suunnittelemalla kaupungit järkeväösti siten, että asuminen, palvelut ja työpaikat ovat kytkettynä toisiinsa hyvillä joukkoliikenneyhteyksillä.

LUE MYÖS: ”Tämä ei voi olla vallankumous, sähköautot eivät vain ilmesty tänne” – Autoliitosta suorat sanat puolueille aamu-tv:ssä

Toinen suuri kokonaisuus on Marinin mukaan yksityisautoilun muutos.

”Yksityisautoilun pitää muuttua fossiilivapaaksi. Haluamme olla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio. Teollisuus tulee olemaan tässä isossa roolissa. Uskon, että tämä muutos tulee tapahtumaan ehkä nopeammin kuin me tällä hetkellä osaamme ennakoidakaan. Se tarkoittaa sitä, että uudet myytävät autot, olivat ne sitten sähkö- hybridi- tai muuten ilmastoystävällisempiä autoja, niin niiden hintojen pitää olla sillä tavalla kohtuullisia, että tavallisilla kuluttajilla on varaa ostaa näitä autoja”, Marin sanoi.

Kolmas asia on Marinin mukaan raideliikenteen kehittäminen ja raideyhteyksiin panostaminen siten, että ihmiset siirtyisivät yksityisautoilusta raideliikenteeseen.

LUE MYÖS: Liikenneministeri Sanna Marin: 3 suurta raidehanketta ”eivät ehdi liikkeelle” Rinteen hallituksen aikana

Marinin mukaan sähköautoista puhuttaessa latausverkon kehittämisessä on paljon tehtävää. Marinin mukaan tärkeää olisi varsinkin sähköautojen latauspisteiden saaminen taloyhtiöihin.

Marin sanoi myös, ettei sähköautojen yleistyminen voi yksin ratkaista liikenteen päästövähennyskysymystä.

”Meidän pitäisi katsoa liikkumiskysymystä vähän eri näkökulmasta, juuri niin, että millä tavalla muilla teknologisilla ratkaisuilla voidaan, vaikka etäyhteyksiä paremmin mukaan ottamalla, vähentää sitä, ettei tarvitse matkustaa jonnekin. Liikkumisen päästöjä vähennetään niin, että muutetaan koko ajattelutapaa, eikä niin, että vain siirretään ihmiset bensa-autoista sähköautoihin”, Marin sanoi.

Marin kritisoi lehdistön kirjoittelua, jossa ministerin mukaan on liikaa pelottelua.

”Että kun me teemme ilmastotoimia, niin ikään kuin se kurjistaisi meidän kaikkien elämää. Että jos tehdään jotain kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, niin meidän kaikkien elämä vain kurjistuu”, hän sanoi.

Marin otti esimerkiksi kuohahtaneen keskustelun sdp:n polttomoottoriautolinjauksesta. LUE LISÄÄ: Äläkkä polttomoottoriautoista – Antti Rinne myönsi suoraan MTV:n tv-ohjelmassa: Sdp:lle kävi virhe

Marinin mukaan ilmastotoimet parantavat kaikkien elämää.

”Se, että me tarjotaan ihmisille parempia joukkoliikenneyhteyksiä, se parantaa ihmisten elämänlaatua”, Marin sanoi.

LUE MYÖS: Nyt tuli järisyttävä lista kaikille suomalaisille: Kasvissyönti, pienempi asunto, kaikki vapaa-ajan matkat julkisilla – ”Suuria muutoksia kaikkiin arjen tapoihin”