Suomalaiset naisurheilijat ovat kokeneet jatkuvaa ja vakavaa seksuaalista väkivaltaa Coimbrassa Portugalissa parhaillaan käynnissä olevissa korkeakouluopiskelijoiden EM-kisoissa, tiedottaa Opiskelijoiden liikuntaliitto (OLL).

OLL kuuluu Euroopan korkeakoulu-urheilun kattojärjestöön (EUSA), joka järjestää EUSA Games -kisat kahden vuoden välein. Niihin osallistuu tuhansia urheilijoita korkeakouluista eri puolilta Eurooppaa. OLL paheksuu järjestäjää, joka sen mielestä antaa toiminnallaan hiljaisen hyväksyntänsä rikoksille, jotka tosiaan ovat rikoksia sekä Suomessa että Portugalissa.

–EUSA Games -kisoissa on tapahtunut vakavaa seksuaalista häirintää sekä raiskauksen yritys. Tekijöinä ovat toimineet yhden maan miesurheilijat ja pääasiallisena kohteena ovat olleet suomalaiset naisurheilijat. Myös maan iäkkäämpi miesvalmentaja on ollut osallisena seksuaalisessa häirinnässä, liitto toteaa tiedotteessaan.

–Häirintä on ollut sekä fyysistä että verbaalista. Tapahtumat kärjistyivät lopulta yhden suomalaisurheilijan raiskauksen yritykseen. Tapahtumien todistajina ovat toimineet useamman eri maan joukkueet, joista jotkut ovat suomalaisten lisäksi joutuneet häirinnän kohteeksi, liitto sanoo.

Ylen mukaan järjestäjätaho yllättyi OLL:n reaktiosta ja katsoo, että tilanne selvitettiin huolellisesti kaikkia eri osapuolia pian tapahtumien jälkeen kuullen. EUSA ei katsonut Ylen mukaan aiheelliseksi rangaista tai lähettää urheilijoita kotiin, mutta suomalaisurheilijoille tarjottiin psykologista tukea ja majapaikan vaihtoa. Näitä suomalaiset eivät kuitenkaan EUSAn mukaan halunneet.

Ylen mukaan uhriksi joutunut nainen harkitsee rikosilmoituksen tekemistä.

Rankkaa kritiikkiä järjestäjille

OLL halusi tuoda tapauksen julkisuuteen, sillä sen mielestä kilpailun järjestäjät ja kattojärjestö EUSA ovat epäonnistuneet pahasti tapauksen hoidossa sekä suomalaisten nuorten naisten suojelemisessa. OLL kokee järjestäjätahon pyrkineen lakaisemaan tapauksen täysin maton alle, eikä OLL:n aktiivisuus Portugalissa riittänyt saamaan tekijöille sanktioita.

–Tapahtumat alkoivat heti 13.7. urheilijoiden saavuttua majoitustiloihin jatkuen lähes keskeytyksettä siihen asti, kunnes OLL päätti 19.7 siirtää kyseistä majoitustilaa käyttäneet suomalaiset urheilijat turvaan liiton itse maksamaan hotelliin järjestäjien epäonnistuttua suojelemaan suomalaisurheilijoita.

OLL:n mukaan kisojen tarjoama majoitustila ei ollut turvallinen, sillä paikalla olleet vartijat tai kisojen työntekijät ja vapaaehtoiset eivät puuttuneet koko aikana edes vakavaan fyysiseen häirintään, vaikka kohteena ollut nuori nainen huusi englanniksi apua vartijalta. OLL huomauttaa, että EUSA Games -kisojen virallisena linjana on nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle ja järjestöllä on lisäksi ollut ohjelma urheilussa esiintyvän seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi.

–Tästä huolimatta asiaa käsitelleiden virkailijoiden sekä EUSAn johdon käsitykset seksuaalisesta häirinnästä ovat olleet erittäin konservatiiviset ja kuin suoraan parinkymmenen vuoden takaa. Tapausta on käsitelty ylimalkaisesti sekä valitettavan stereotyyppisten ja vanhoillisten käsitysten kautta, OLL syyttää.

OLL:n mukaan tekijät jäivät ilman rangaistuksia sana sanaa vastaan -tilanteen takia. OLL ihmettelee, että lukuisten silminnäkijöiden tai raiskauksen yrityksen uhrien kertomukset eivät ole riittäneet todisteiksi, vaan OLL:lta on vaadittu fyysisiä todisteita, kuten mustelmia tai DNA-todisteita.

–Lisäksi he ovat syyttäneet erittäin voimakkaasti uhreiksi joutuneita nuoria naisia esimerkiksi alkoholin käytöstä tai heidän mielestään uhrille sopimattomasta liian ”rauhallisesta” ja ”normaalista” käytöksestä. OLL on keskusteluissa pyrkinyt vastaamaan näihin väitteisiin ja alleviivannut esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan erityispiirteitä viestin kuitenkaan perille menemättä.

”Käytäntöjä korjattava”

OLL:n mukaan asiaa käsitellyt komitea päätti kokouksessaan 22.7.2018, että mahdolliset tekijöille annettavat sanktiot ilmoitetaan kisojen jälkeen, mutta OLL ei ole ”kovinkaan toiveikas siitä, että tekijät tulevat koskaan saamaan liiton sanktioksi vaatimia sakkoja tai kilpailukieltoa”. OLL:n mukaan tekijöiden käskettiin järjestäjän taholta vain ”käyttäytyä kunnolla”, eikä asiassa järjestetty mitään seurantaa.

–OLL sekä suomalaiset nuoret naisurheilijat ovatkin erittäin järkyttyneitä saamastaan kohtelusta ja siitä, että hienot puheet nollatoleranssista jäivät todellakin vain puheiksi eivätkä muuttuneet missään vaiheessa toiminnaksi.

OLL tiedottaa olevansa erittäin pöyristynyt tapauksesta ja haluaa muistuttaa, että #Metoo-kampanjan jälkeisessä maailmassa järjestäjien tapaa hoitaa seksuaalista häirintää ja jopa raiskauksen yritystä ei voida lainkaan hyväksyä.

–EUSAn ja kansainvälisen urheiluyhteisön tulee osoittaa, että se toteuttaa arvojaan ylhäältä alas eikä vain vetoa niihin puheissaan. Kisojen on tarkoitus olla mukava paikka nuorille riippumatta sukupuolesta tai mistään muustakaan seikasta. Jos suomalaisten urheilijoiden turvallisuus ei ole taattu, liikuntaliiton tulee miettiä jatkotoimenpiteitä asian suhteen, OLL:n puheenjohtaja Soile Koski-Aho linjaa tiedotteessa.

OLL vaatii nyt EUSAa ottamaan asian vakavasti ja parantamaan huomattavasti omia käytäntöjään ja toimintatapojaan siinä, miten seksuaalisen häirinnän tapauksia jatkossa hoidetaan ja käsitellään.

–Vaatimus fyysisistä todisteista on tässä yhteydessä täysin naurettava ja vanhoillinen. EUSAn johdon täytyy nyt tarkistaa omia käsityksiään varsinkin uhrin syyllistämisen suhteen, vaatii liiton pääsihteeri Elina Havu tiedotteessa.