Vastavalittu valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on saanut työntekijäliitot varpailleen jo ennen aloittamistaan tehtävässä. Tehyn puheenjohtaja ja keskusjärjestö STTK:n varapuheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo olevansa hyvin hämmentynyt Piekkalan linjauksista Ylen haastattelussa.

Piekkala ilmoitti Ylellä, että hän aikoo jatkaa edeltäjänsä Minna Helteen palkankorotuslinjaa liittokierroksilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sovittelijalta ei ole tulossa millekään alalle liittokierroksen avannutta alaa korkeampia palkankorotusprosentteja.

Linjaus herätti heti ihmetystä ja pettymystä ay-leirissä. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo, että uuden valtakunnansovittelijan äänessä kuuluu yllättävän vahvasti ”työnantajan kaiku”. Piekkala siirtyi valtakunnansovittelijaksi Kirkon työmarkkinalaitoksesta eli työnantajapuolelta.

– Minusta on todella outoa, että hän lähtee tässä vaiheessa ankkuroimaan selkeitä linjauksia – ottaen huomioon, että hänen pitäisi olla puolueeton. Jos kyseessä on liittokierros, ei keskitetty ratkaisu, niin sanotaanko, että hyvin hämmentyneenä luin eilen Ylen haastattelua, Rytkönen sanoo Uudelle Suomelle.

Niin sanottu Suomen malli, joka olisi sitonut palkankorotukset vientialoihin, ei virallisesti toteutunut. Kuitenkin viimevuotinen liittokierros käytännössä toteutui Suomen mallilla muiden alojen päätyessä Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden sorvaamaan kehikkoon.

Rytkönen hämmästeli Twitterissä, että lausunto oli ”aikamoinen pelinavaus puolueettomalta tuoreelta valtakunnansovittelijalta”. Samoilla linjoilla oli keskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, joka olisi ”odottanut uudelta valtakunnansovittelijalta vähän harkitumpia ja maltillisempia sanamuotoja edessä olevista neuvottelukierroksista”. Palolan mielestä Vuokkalan lausunto kuulostaa kovasti työnantajaleirin ääneltä.

Teollisuusliitto ry:n varapuheenjohtaja Turja Lehtonen katsoo some-kommentissaan, että Helteen linjan jatkuminen oli Piekkalalta odotettu ratkaisu. Sen sijaan Rytkönen sanoo yllättyneensä tuoreen valtakunnansovittelijan suoruudesta.

– Luulisi, että uuteen todella merkittävään tehtävään lähtisi vähän toisesta asetelmasta. Tuli vähän puskista tämä hänen lähtönsä [uudessa tehtävässä], Rytkönen sanoo.

Ay-ekonomistit ehtivät jo huomauttamaan, että epäselvää on toistaiseksi sekin, kuka oikeastaan ”avaa” seuraavan liittokierroksen. Pamin ekonomisti Olli Toivanen kirjoittaa Twitterissä, että teknologian ja kemian alat neuvottelevat ensi vuonna vain vuoden kestävästä palkkaratkaisusta, ja vasta tämän jälkeen vuorossa ovat suuret palvelualat. Millariikka Rytkönen väläyttää Piekkalalle AKT-korttia.

– Tämä on henkilökohtainen näkemykseni, mutta eikö tavallaan ensi tammikuussa [auto- ja kuljetusalan] AKT avaa [kierroksen]? Tarkoittaako tuore valtakunnansovittelija nyt sitä, että AKT iskee prosentit pöytään ja sitten me muut tullaan perässä? Rytkönen pohtii.

SAK:lainen AKT tunnetaan lakkoherkkänä työntekijäpuolen kovanaamana.

Rytkönen ei ylipäätään pidä keskitetystä mallista vaan korostaa, että hän edustaa vain oman liittojansa jäseniä. Hänen mukaansa liittokierroksen henkeen ei sovi sekään, että työntekijäpuoli ryhmittyisi niin sanotun pelinavaajan taakse hakien tältä kovaa palkkaratkaisua.

– Eihän silloin liittokierroksia tarvittaisikaan. Tämä on jotenkin tosi erikoinen avaus kaiken kaikkiaan Piekkalalta, Rytkönen sanoo.

– Jokainen pelaa oman pelinsä, ja mä edustan mun jäseniä ja menen sen mukaan. Ei voida olettaa, että menen minkään muun järjestön mukaan liittokierroksella.

Hän toivoo, että valtakunnansovittelijan linja ehtii kesän mittaan pehmentyä.

– Näin heinäkuussa toivoisin tuoreella valtakunnansovittelijalle jäitä hattuun. Oli tämä aikamoinen kaasu pohjassa -startti, Rytkönen sanoo.

LUE LISÄÄ: ”Näitä kommentteja ei olisi koskaan pitänyt lausua” – Rakennusliitto katkoo jo välejä uuteen sovittelijaan