Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen keskeneräinen lakiuudistus työaikalain uudistamiseksi vaikeuttaa syksyn liittokierrosta ja työehtosopimusneuvotteluja, katsoo ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen blogissaan.

Malisen mukaan esityksessä hiertää etenkin ”epämääräinen kirjaus lain soveltamisesta asiantuntijatyöhön”.

–Voimassa oleva työaikalaki ei koske yritysten ylimmässä johdossa toimivia henkilöitä, uusi lakiesitys sen sijaan avaisi mahdollisuuden sille, että jatkossa myös asiantuntijatyö voitaisiin määritellä työaikalain ulkopuolelle, Malinen kertoo.

Uutta lakia valmisteltiin kolmikantaisesti mutta Malisen mukaan lakiluonnos sai lausuntokierroksella ”täystyrmäyksen”. Nyt lakiesitys on tarkoitus tuoda eduskuntaan ensi keväänä jatkovalmistelun jälkeen.

–Hallituksen päätös siirtää lain valmistelua oli pelkkä tekninen muodollisuus, jonka tarkoitus oli bluffata työehtosopimusneuvottelijoita. Tämä tarkoittaa sitä, että ammattiliitot allekirjoittavat uudet työehtosopimukset tietämättä, miten työaikalaki tulisi heikentämään työehtoja, toteaa Malinen.

–Maan hallituksen ajoitus työaikalain muuttamiseksi osui mahdollisimman huonoon ajankohtaan. […] Ainoa oikea toimenpide työehtosopimusneuvottelujen tukemiseksi olisi lakiesityksen palauttaminen uudelleen valmisteluun nopealla aikataululla, jatkaa Malinen.