Työministeri Jari Lindström (sin) kertoo, että hänelle tuli yllätyksenä pääministeri Juha Sipilän (kesk) A-studiossa esittämä kompromissiehdotus työmarkkinatilanteen rauhoittamiseksi.

”Se oli minulle vähän, että ohoh”, Lindström kertoo reaktioistaan nähtyään A-studion.

Ylellä Sipilä ehdotti, että nyt niin kutsutun irtisanomislain sijaan ”palataan tähän alkuperäiseen lakiehdotukseen”, eli paikallisen sopimisen lisäämiseen työajoissa.

”Tästä ei ole [hallituksessa] keskusteltu”, Lindström sanoo Sipilän esittämästä kompromissista.

”Pääministeri sen suorassa lähetyksessä esitti ja se tuli itsellenikin yllätyksenä”, hän jatkaa.

Irtisanomislaiksi kutsuttu laki irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä laskisi käytännössä henkilöperusteisen eli työntekijästä johtuvan irtisanomisen kynnystä. Palkansaajajärjestöissä laki on tyrmätty tyystin ja sitä vastaan on julistettu poliittisia lakkoja.

Perjantaina on julistettu jälleen uusia lakkoja ensi viikolle. Lisäksi Teollisuusliitto on ilmoittanut irtautuvansa 5 sopimusalalla kiky-sopimuksessa sovituista lisätunneista vuodesta 2020 alkaen. Suomen Yrittäjät puolestaan kehottaa omana vastatoimenaan jäsenyrityksiään olemaan perimättä ay-jäsenmaksuja.

”Näitä tulee – niin kuin koko ajan kuullaan – lisää eri puolilta”, Lindström toteaa.

Työministerin puheista voi tulkita, ettei hän itse pidä pääministeri Sipilän kompromissiehdotusta kovin realistisena. Työaikalain uudistamisen työryhmä päätti keväällä työnsä siihen, että kaikki mukana olleet työmarkkinajärjestöt Suomen Yrittäjät mukaan lukien jättivät siihen oman eriävän mielipiteensä.

Tarkoitus oli lisätä paikallista sopimista työaikajoustoista etenkin järjestäytymättömissä, eli työantajaliittoihin kuulumattomissa yrityksissä. Erilaisia ratkaisuja oli Lindströmin mukaan useampia.

”Siinä [Sipilän kompromissiehdotuksessa] on vain sellainen ongelma, että miten tämä ymmärretään. Jotkut saattavat ymmärtää sen niin, että kyse on alkuperäisestä kompromissista, jossa puhutaan luottamusmiehestä. Vai onko se sitten sellainen esitys, jossa puhutaan luottamusvaltuutetusta, eli tällainen Suomen Yrittäjien malli.”

”Ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Tämä jälkimmäinen on ay-liikkeelle, kuten ollaan kuultu ’no go’ – ei käy.”

Kiista paikallisesta sopimisesta, luottamusvaltuutetuista ja luottamusmiehistä osuu suoraan myös Lindströmiin. Hän itse oli torppaamassa hallituksen sisäisissä neuvotteluissa luottamusvaltuutetun mallia vedoten työmarkkinarauhaan. Ay-puolelta tehtiin Lindströmille selväksi, että luottamusmiehen asema ja ”työehtosopimusten ohittaminen” ovat ”fundamentteja asioita”.

Sipilän televisiossa tekemän kompromissiehdotuksen jälkeen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) paalutti kokoomuksen linjaa vahvasti luottamusvaltuutetun puolelle.

”Mielestäni on ehdotonta, että henkilöstö yrityksissä voi itse valita, kuka heitä edustaa. Eli ei ole pakko kuulua liittoon. Tähän tämä viimeksikin kaatui”, Orpo totesi keskiviikkona eduskunnassa.

Onko hallituksessa yksimielisyyttä, millaisella mallilla lähdettäisiin etenemään?

”Hallituksen yksimielinen asia on tämä irtisanomislaki. Mistään muusta emme ole puhuneet”, Lindström sanoo.

”Se on nyt arviointineuvoston käsissä ja toivottavasti he käyvät sen rivakasti läpi ja analyyttisesti. Sen jälkeen se saisi pikapikaa tulla tänne eduskuntaan.”

Työministeri Lindström pitää tärkeänä, että kun hallituksen tavoite työllisyysasteen nostamisesta 72 prosenttiin on saavutettu, tulisi seuraava tavoite olla 75 prosenttia.

”Väitän, että se tie tulee olemaan paljon kivisempi kuin mitä on nyt käyty 72 prosenttiin”, Lindström sanoo.

”Vaalikeskustelussa pitäisi jokaisen puolueen kyetä kertomaan, mihin he uskaltavat lähteä. Se sellainen loputon lupaaminen siitä, että tulee kaikkea kivaa, jos äänestätte meitä… Minusta sellaisia puolueita kannattaisi kuunnella niitä, jotka sanovat, että ei tule. Vaikeat ajat ovat edessä. Olen aivan vakuuttunut siitä.”

LUE MYÖS:

Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää