Uuden hallitusohjelman kirjaus pakollisen ruotsin palauttamisesta ylioppilaskirjoituksiin kirvoitti kysymyksen myös keskustan päättävien elinten yhteiskokouksessa, jossa päätetään, lähteekö keskusta mukaan hallitukseen.

Kokouksessa päätettiin juuri yksimielisesti, että keskusta lähtee hallitukseen. Myöhemmin tänään keskusta julkistaa ministereidensä nimet.

LUE MYÖS: ”Todella poikkeuksellinen tilanne” – Juha Sipilän ”täyskäsi” ihmetytti Ylellä

Kysymykseen ruotsin kielestä ylioppilaskokeissa vastasi keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen, joka hallitusneuvotteluissa veti Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi -ilmiöpöytää.

”Tässä on toisaalta kysymys ruotsista, mutta toisaalta kysymys suomesta, eli Pohjanmaalla on tärkeää myös se, että suomea opiskellaan kouluissa ja se ohjelma on hyvä asia sitä kautta. Tässä kyllä on syytä laajaa ja pitkääkin valmistelua käyttää. Tämä ei ole mikään pikkuasia. Toivon, että tässä se opetusministeri, joka tätä rupeaa valmistelemaan, käyttää asiantuntijoita ja tämä asia tarkkaan mietitään, miten se toteutetaan”, Kosonen sanoi puolue-elinten yhteiskokouksessa.

Seuraava opetusministeri tulee vasemmistoliitosta, jonka ministerinimien julkistusta odotetaan myöhemmin tänään. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on sanonut, että opetusministerin salkku kiinnostaa häntä.

Kirjaus toisen kotimaisen kielen ylioppilaskokeista tuli yleisesti ottaen yllätyksenä. LUE MYÖS: Näkökulma: Juha Sipilältä yllättävän kova suoritus – Mutta Anna-Maja Henrikssonin ilmaveivi tuli aivan puskista

Esimerkiksi Lukiolaisten liitto on kertonut olevansa pöyristynyt linjauksesta, joka kuuluu näin:

”Tehdään nopealla aikataululla ohjelma, joka vahvistaa koulussa toisen kotimaisen kielen oppimista. Hallitus asettaa tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamisen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksessa.”

LUE MYÖS: Juha Sipilä viittasi jo koviin työllisyystoimiin: ”Mitään keinoja poissulkematta”