Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) esittää mahdollisuutta jatkaa yrityksille suunnattua yleistä kustannustukea tilanteen niin vaatiessa. Kustannustuki otettiin käyttöön heinäkuussa Business Finlandin ja ely-keskusten kehitystukien tilalle. Sen tarkoituksena on auttaa kattamaan yritysten juoksevia kuluja ja estää konkursseja.

"Jos koronatilanne pahenee ja aiheuttaa kevään kaltaista taloudellista painetta yrityksille, olen valmis esittämään tuen uudelleenaktivointia. Tämä on viestini yrityksille, jotka ovat huolissaan syksyn näkymistä", Lintilä sanoo.

Lähtökohta on se, että mallin voisi täydentävillä asetuksilla ottaa nopeasti käyttöön.

Tukea on haettavissa elokuun loppuun saakka. Linjauksia jatkosta tehdään Lintilän mukaan koronatilanteen ja talouden kehityksen perusteella. Keskeistä on varmistaa, että valmius ripeisiin toimiin on jatkossa olemassa.

"Keväällä kritisoitiin sitä, ettei mallia ollut heti käytössä. Se johtui puhtaasti siitä, ettei tarvittavaa lainsäädäntöä ja tekniikkaa ollut. Tämä vaati pitkän työn. Lähtökohta on se, että mallin voisi täydentävillä asetuksilla ottaa nopeasti käyttöön.”

Ehtoja tarkastellaan uudelleen

Lintilän mukaan keskustelu uudelleenaktivoinnista on tällä hetkellä oleellista, sillä kyse on ennakoinnista ja elinkeinoelämän rauhoittelemisesta.

"Maailmalta tulee huolestuttavia viestejä toisesta aallosta ja pyrimme minimoimaan kaikki mahdolliset, tulevat riskit."

Kustannustukea on tällä hetkellä jaossa yhteensä 300 miljoonaa euroa. Lintilä ei ota kantaa siihen, millaisista summista jatkossa puhuttaisiin. Hakukriteerejä tarkastellaan hänen mukaansa joka tapauksessa uudelleen.

Tukea ovat nyt voineet hakea yritykset, joiden liikevaihto on pudonnut vähintään 30 prosenttia vertailuajankohtaan nähden. Ehtona on myös ollut, että toimialan myynti on laskenut vähintään 10 prosenttia.

"Arvioidaan, miten kriteerit ovat palvelleet. Varmasti liikevaihdon määrä on yksi sellainen, jota mietitään. Tarkoitus on auttaa yrityksiä pysymään pystyssä mahdollisimman hyvin."

Osa maksetuista tuista uudelleenkäsittelyyn

Valtiokonttori tiedotti tänään tiistaina, että osa yritysten kustannustukihakemuksista joudutaan käsittelemään uudelleen. Syynä on käsittelyssä käytettävissä palkkatiedoissa havaittu tekninen virhe.

Kustannustuki lasketaan palkkatietojen perusteella. Virheellisessä käsittelyssä palkkatiedot huhti-toukokuulta oli poimittu tulorekisteristä palkanmaksukauden sijaan maksupäivän mukaan.

Uudelleenkäsittely koskee pientä osaa hakemuksista, jotka ovat Valtiokonttorin tiedossa. Se tarkoittaa, että osa yrityksistä saa kustannustukea jo myönnettyä enemmän ja osalta tukea joudutaan perimään takaisin. Valtiokonttori on näihin yrityksiin suoraan yhteydessä.