Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi

Presidentinvaalien ennakkosuosikki, kokoomuksen Sauli Niinistö joutui SDP:n Paavo Lipposen ja Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen hyökkäyksen kohteeksi MTV3:n vaalitentissä keskiviikkona.

Lipponen tarttui Niinistön julistukseen ahneuden vastaisesta sodasta.

–Keskustelkoot miljonäärirahoittajiensa kanssa, joiden toiminnan seurauksena tuhannet ovat menettäneet työpaikkansa, syytti Lipponen.

Uusi Suomi kertoi viime viikolla Niinistön vaalirahailmoituksesta. Yhteensä 600 000 euron lahjoituspotin keräämiseen on osallistunut lukuisia suursijoittajia ja yritysjohtajia.

Niinistö vastasi Lipposelle, että hän on lähettänyt viestin hyvinvoiville suomalaisille. Sanoma on, että kaikkien on osallistuttava “talkoisiin”.

Arhinmäki puolestaan haastoi Niinistön lakkokommentista, joka suututti ammattiyhdistysväen. Niinistö totesi äskettäin, että laittomiin lakkoihin pitäisi puuttua tiukemmin.

–Jos laittoman lakon provosoi laiton menettely työnantajan puolelta, sekin pitää saada kuriin, vastasi Niinistö.

Niinistö ja Arhinmäki jatkoivat väittelyä myöhemmin kaksinkamppailussa. Arhinmäki puolusti näkemystään, ettei laittomia lakkoja ole.

-Pakkotyötä on Pohjois-Koreassa, mutta ei Suomessa. Ei ole laitonta kieltäytyä työstä silloin kun kokee, että kohdellaan huonosti, irtisanotaan, työnantaja rikkoo säännöksiä, perusteli Arhinmäki.

Niinistö puolusti suomalaista työmarkkinajärjestelmää ja muistutti, että laittomat lakot ovat "systeemin vastaisia".

-Meillä on hyvä systeemi: meillä on työehtosopimukset, meillä on työriitojen sovittelu. Järjestelmän on tarkoitus toimia kummankin osapuolen hyväksi, sanoi Niinistö.

Toisaalta Niinistö myönsi, että laittomat lakot ovat nykyisin usein protesteja työnantajan tiettyä menettelyä, ei työehtosopimusta itseään vastaan. Niinistö toivoi, että työmarkkinaosapuolet löytävät ratkaisun molempien osapuolten rikkomusten vähentämiseksi.

Arhinmäki tyrmäsi Niinistön "pääoman presidentiksi". Hän katsoi Niinistön kommenttien osoittavan, ettei tämä tiedä, mistä työntekijöiden mielenilmaukset saavat alkunsa.

-Ne lähtee siitä, että on ihmisiä pätkätöissä, osa-aikatöissä, kohdellaan heikosti. Kyllä tarvitaan presidentti, joka näkee, mikä on se todellisuus työelämässä tänä päivänä, Arhinmäki sanoi.

Arhinmäen mukaan suomalaista työntekijää ei puolusteta hyökkäämällä niiden kimppuun, jotka uskaltavat sanoa työnantajaa vastaan.

-Tämä on aivan oikea kanta, myönteli Niinistö.

-Minä käyn usein yrittäjien tilaisuuksissa ja olen pyrkinyt aina sanomaan yhden viestin: järjestäkää sellaiset olosuhteet, että työntekijä päivän jälkeen voi kertoa kotona, että olipa kiva päivä.