Ylen Ykkösaamussa puhunut Paavo Lipponen (sd.) kiistää keskustelleensa presidentti Tarja Halosen tai Yhdysvaltain suurlähettilään kanssa 17. joulukuuta vuonna 2004.

Julkisuuteen tuli tällä viikolla Wikileaksin välittämiä tietoja, joiden mukaan Lipponen olisi välittänyt Yhdysvaltain suurlähettiläälle tietoja Tarja Halosen ja Venäjän silloisen presidentin Vladimir Putinin tapaamisesta.

- Kalenterini mukaan tämä ei ole mahdollista. Olin silloin Brysselissä, Lipponen sanoi Ykkösaamun haastattelussa.

- Tämä tieto on yksinkertaisesti väärä.

Ruskij Reporter -lehden Wikileaksiltä saaman diplomaattisähkeen mukaan Lipponen puhui kolme päivää tapaamisen jälkeen yhdysvaltalaisten kanssa. Sähke sisältää yhden suoran lainauksen Lipposelta.

Paavo Lipponen sanoi Ylen haastattelussa, että hän puhuu "vaikka Kiinan keisarin kanssa", eikä ole keskusteluistaan selvitysvelvollinen kenellekään.

- Minä olen harvoja henkilöitä, joilla on Suomessa edellytyksiä käydä tällaisia keskusteluita. Tapaan edelleen hallitusten nykyisiä ja entisiä päämiehiä, joilta tulee luottamuksellista tietoa.

- Neljäkymmentä vuotta olen käynyt tällaisia keskusteluita.

Wikileaksin mukaan tapasitte 17. joulukuuta Yhdysvaltain suurlähettilään. Näin ei siis ole?

- Olin silloin Brysselissä kalenterini mukaan, Lipponen vastasi ja jatkoi:

- Naurettavaa, että minun pitäisi alkaa selvityksiä antamaan jonkun WIkileaksin takia. Keskusta on nyt keksinyt käydä minun kimppuuni tällä asialla.

Lipponen jatkoi myös vuoden 2003 niin kutsuttuun Irak-gateen. Lue siitä täältä.