Nobelin rauhanpalkinto on jaettu odotetusti kiinalaiselle Liu Xiaobolle. Liu on ammatiltaan taiteilija, ja hänet on vangittu toisinajattelijana. Komitea palkitsi Liun hänen "pitkästä ja väkivallattomasta taistelustaan kiinalaisten ihmisten perusoikeuksien puolesta".

Liu on 54-vuotias.

Rauhanpalkinnon kerrottiin jo etukäteen olevan kiistanalainen. Kiina varoitti palkitsemasta vankilassa olevaa toisinajattelijaa, joka on osallistunut kiinalaisen vapausliikkeen toimintaan aktiivisesti viime vuosikymmeninä.

- Kiinasta on tullut suurvalta taloudellisesti ja poliittisesti. On luonnollista, että suurvalta joutuu kestämään myös arvostelua, Nobel-komitean puheenjohtaja Thorbjörn Jagland sanoi julkistustilaisuudessa Oslossa.

Helsingin Sanomat julkaisi tänään laajan haastattelun, jossa Liun vaimo Liu Xia epäili, että länsimaat eivät uskaltaisi palkita vankilassa istuvaa toisinajattelijaa. Liu tuomittiin viime joulukuussa 11 vuodeksi vankeuteen, sillä hän oli yksi kuuluisan Peruskirja 08 -julistuksen kirjoittajista.

Peruskirja 08 vaati Kiinan kommunistista puoluetta ihmisoikeuksien uudistuksiin. Peruskirjassa vaaditaan ihmisille muun muassa sanan-, uskonnon ja kokoontumisenvapautta. Puolue ja hallitus ottivat tämän suorana haasteena.

Liu osallistui myös vuonna 1989 Tiananmenin aukion mielenosoituksiin. Tuolloin hän istui vankilassa 21 kuukautta. Vuonna 1996 Liu määrättiin "uudelleenkoulutusleirille", koska hän vaati Tiananmenin aukion tapahtumien jälkeen vangittujen mielenosoittajien vapauttamista vankilasta.

Presidentti Tarja Halosen mukaan Nobelin rauhanpalkinto meni oikealle henkilölle. Halonen luonnehtii palkittua Liu Xiaobota klassiseksi ihmisoikeustaistelijaksi.

Yllätyksenä Halonen piti sitä, että Nobel-toimikunta teki tällä kertaa tavoistaan poiketen niin odotetun valinnan.

Nobel-komitealla oli tänä vuonna peräti 237 ehdokasta rauhanpalkinnolle. Rauhanpalkintoon liittyy miljoonan euron rahalahjoitus.

Kiina on tuominnut Nobel-komitean päätöksen.