Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen johdolla käytävät hallitusneuvottelut ovat herättäneet ihmetystä, koska niissä on ollut mukana viestintätoimistojen lobbareita.

Rkp:ta neuvotteluissa edustava Marcus Rantala ja sdp:tä edustava Matias Mäkynen ovat Pohjoismaissa toimivan viestintäyhtiö Rud Pedersenin Suomen-toimiston palveluksessa. Rantala on myös sen osakas, kertoo Talouselämä.

Julkisessa keskustelussa on nähty ongelmaksi se, etteivät lobbarifirmat anna julkisuuteen tarkkoja tietoja siitä, keitä heidän asiakkaansa ovat ja millaisia intressejä näillä tahoilla saattaisi olla Suomen hallituksen suuntaan.

Tanskalainen Politiken-lehti kertoi vuonna 2017, että Rud Pedersen on palkattu lobbaamaan Venäjän voimalla ajamaa Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta Tanskassa. Myös tanskalaisen Berlingske-lehden mukaan Rud Pedersen on palkattu ajamaan Venäjän kaasuputkihanketta.

Rud Pedersenin Suomen-toimiston toimitusjohtaja Esa Suominen kertoi sunnuntaina, että Rud Pedersen Public Affairs on eurooppalainen konsulttiyritys, jolla on itsenäisiä tytäryhtiöitä tällä hetkellä kuudessa maassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Virossa ja Belgiassa. Rantala ja Mäkynen ovat Suomen tytäryhtiön palveluksessa, eikä Suomen tytäryhtiö tee yhteistyötä Nordstreamin kanssa.

Nord Stream -hanketta edustava Minna Sundelin vahvistaa, että Rud Pedersen ei tee Nord Stream 2:lle töitä Suomessa.

”Nord Stream 2 käyttää eri maissa paikallista viestintätoimistoa pääasiassa tukemaan omaa viestintä-ja vaikuttajaviestintätyötään. Viestintätoimiston roolina on ensisijaisesti monitoroida toimintaympäristöä ja auttaa viestinnän käytännön toteutuksessa, kuten esimerkiksi tiedotteiden jakelussa. Suomessa teemme yhteistyötä H+K Strategiesin kanssa. Ko. toimisto ei lobbaa missään yhteydessä hankkeen puolesta. Rud Pedersen toimii Nord Stream 2:n edustajan tukena vain Tanskassa”, hän kertoo sähköpostitse.

”Vaikuttajaviestinnän työtä teemme itse suoraan siten, että informoimme hankkeesta kiinnostuneita tai sitä seuraavia päättäjiä kertomalla hankkeesta faktapohjaista tietoa. Nord Stream 2:lla ei ole mitään tekemistä meneillään olevien hallitusneuvottelujen kanssa” Sundelin jatkaa.

Venäjän valtion Gazprom-yhtiön Nord Stream 2 -hanke on herättänyt huolta useissa EU-maissa. Hankkeen on pelätty lisäävän Euroopan riippuvuutta Venäjästä.

Talouselämän mukaan sekä Rud Pedersen että viestintätoimisto Miltton yrittävät myös myydä Suomelle uutta hävittäjää Miltton Saabin Gripeniä ja Rud Pedersen Dassaultin Rafalea. Miltton Networksin osakas Elina Moisio jättäytyi perjantaina pois vihreiden hallitusneuvotteluryhmästä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati lauantaina SAK:ta ja lobbareita ulos hallitusneuvotteluista. Orpon mukaan neljä vuotta sitten Juha Sipilän (kesk) vetämiin hallitusneuvotteluihin lobbareita ei päästetty.

Päivitetty klo 13.45: Lisätty Esa Suomisen ja Minna Sundelinin kommentit.

Lue lisää:

Nyt kuittaa Petteri Orpo: ”Lobbarit eivät kuulu hallitusneuvotteluihin”

Professorit lobbareista: ”Kokoomuksella on kaikkein vähiten puhtaat jauhot”

Lobbarin ulostulo hallitusneuvotteluista: ”Keitä siellä pitäisi olla?”

Uusi käänne lobbarikohussa: Vihreiden Elina Moisio pois hallitusneuvotteluista

Antti Rinne jyrähtää lobbarikohusta: ”Pyörähti yli äyräiden”

Näkökulma: Emma Kari irvi lobbareille ja nyt kävi nolosti