Insinööriliiton johtava asiantuntija Jenni Karjalainen (sd) ihmettelee hallitusneuvotteluihin osallistuvista lobbareista noussutta kohua. Karjalainen itse ei ole mukana hallitusneuvotteluissa.

”Moni on harmissaan hallitusneuvotteluiden kokoonpanosta. Olen yrittänyt miettiä, keitä siellä pitäisi olla, jos lobbarit ovat pahasta. Nämä lobbarit kuitenkin ovat asiantuntemuksensa ohella puolueidensa jäseniä, tuntevat linjaukset ja osaavat poliittiset prosessit”, hän kommentoi Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen vastaa, että ”kansanedustajia, virkamiehiä ja tutkijoita”.

”Toimi mielestäni hyvin 2015”, hän toteaa.

Karjalainen jatkaa asian pohtimista IL-blogissaan, jossa huomauttaa, että neuvoteltavat kysymykset pohjautuvat puolueiden hallitustunnustelijan kysymyksiin antamiin vastauksiin, jotka perustuvat puolueiden omiin ohjelmiin ja linjauksiin. Hän muistuttaa, että hallitusneuvotteluiden asialista on laaja ja aikataulut tiukka.

”Neuvottelijoiden haaliminen Arkadianmäeltä olisi simppeliä, jos käsiteltävät asiat olisivat yleistasoisia tai jos niitä olisi kohtuullinen määrä. Hallitusohjelmaneuvotteluissa näin ei ole. Ohjelma on toimintasuunnitelma, joka kattaa kaikki keskeiset teemat ja hankkeet, joita hallitus aikoo kaudellaan toteuttaa ja edistää, maankäyttösektorin politiikasta turvapaikkoihin, asumistuista osinkoverotukseen. ”

Karjalainen uskoo, että suurimmilta puolueilta voisi löytyä omat asiantuntijansa lainsäädännön kehittämiseen, puolustuspolitiikkaan, sosiaaliturvaan, työllisyyteen, koulutukseen, energiapolitiikkaan, asumiseen, liikenteeseen, infraan ja niin edelleen, mutta pienet puolueet olisivat ”hätää kärsimässä”.

”Vaikka on selvää, että suuremmilla puolueilla on enemmän valtaa, on hallitusta muodostettaessa tärkeää, että kaikki kokevat olevansa rakentamassa yhteistä hallitusohjelmaa”, hän kommentoi.

Karjalainen huomauttaa, että hallitusneuvotteluihin osallistujien on tunnettava läpikotaisin oman puolueensa kirjoitetut ja kirjoittamattomat linjaukset, tiedostettava mahdollisimman laajasti muiden puolueiden näkökulmat ja hallittava poliittiset prosessit.

”Siksi puolueet nimeävät neuvottelijoiksi jäseniään, joiden osaamiseen ja asiantuntemukseen ne luottavat.”

Karjalaisen mukaan lobbauksesta on liikkeellä ”kertakaikkisen kummallisia käsityksiä”.

”On hullunkurinen ajatus, että Säätytalolle neuvottelijaksi päätynyt lobbari voisi jotenkin kaapata hallitusohjelman valmistelun omiin käsiinsä. Työryhmät ovat laajoja, pääsääntöisesti jokaisessa istuu kaksi edustajaa kustakin neuvotteluihin osallistuvasta puolueesta. Kaikki työryhmissä kyllä tietävät, missä kukakin on töissä – ja jokainen osallistuu neuvotteluihin puolueensa valitsemana puolueensa edustajana”, hän toteaa.

Hallitusneuvottelupöydissä istuvat lobbarit ja työmarkkinajärjestöjen edustajat ovat aiheuttaneet kohua tällä viikolla. Torstai-iltana kävi ilmi, että sdp:n toisena neuvottelijana työelämän kehittämistä pohtivassa ryhmässä toimii keskusjärjestö SAK:n johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen. Samassa ryhmässä istuvat Vasemmistoliiton edustajina Teija Asara-Laaksonen JHL:stä ja Anu Tuija-Lehto SAK:sta.

Myös vihreiden Elina Moision roolia on ihmetelty ja hän ilmoitti perjantai-iltana, ettei osallistu hallitusneuvotteluihin enää. Lue myös: Uusi käänne lobbarikohussa: Vihreiden Elina Moisio pois hallitusneuvotteluista

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo varoitti lauantaina ”ostetusta hallitusohjelmasta”.

”Totta kai asiantuntijoita pitää kuunnella, mutta lobbarit eivät kuulu varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. Kuulin, että talousasiat eivät ole pöydällä ensimmäiseen viikkoon. Ja Säätytalo on miehitetty ja naisitettu lobbareilla. Kokoomus vaatii lobbareita ja SAK:ta ulos Säätytalolta!”

Hallitusneuvotteluita vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi kohua perjantaina toteamalla, että ”lobbarikeskustelu on pyörähtänyt yli äyräidensä”.

Lisää aiheesta:

Nyt kuittaa Petteri Orpo: ”Lobbarit eivät kuulu hallitusneuvotteluihin”

Antti Rinne jyrähtää lobbarikohusta: ”Pyörähti yli äyräiden”

Näkökulma: Emma Kari irvi lobbareille ja nyt kävi nolosti

”Mikä voisi mennä pieleen?” – Hallitusneuvottelupöytiin päässeet lobbarit ja ay-vaikuttajat herättävät ihmetystä

Nyt tuli nimilista: Tässä ovat hallitusneuvotteluiden tärkeiden pöytien johtajat