Sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, joka pitää yhä kiinni Ruotsin pääministerin salkusta, järjesti keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa hän kutsui porvariallianssipuolueita keskustelemaan mahdollisesta tulevasta hallitusyhteistyöstä.

Vaalitulos on äärimmäisen tiukka, kun viimeisiä ääniä vielä lasketaan. Perinteiset blokit, punavihreät ja keskustaoikeistolainen allianssi, ovat lähes tasoissa.

Kummallakaan ei ole enemmistöä valtiopäivillä johtuen ruotsidemokraateista, jotka nostivat kannatustaan ja kohosivat yhä vahvemmaksi kolmanneksi blokiksi.

Ruotsissa ei ole totuttu siihen, että poliittisia blokkeja on kolme. Muuttuneessa poliittisessa tilanteessa Löfven näkee, että blokkipolitiikka pitäisi haudata.

"Olen laajojen ja pitkälle ulottuvien sopimusten kannalla", sanoo Löfven.

Sellaisia kaivataan Löfvenin mukaan maahanmuuttoon, veroihin, infrastruktuuriin, maaseudun kehittämiseen ja Ruotsin rooliin EU-asioissa. Niistä Löfven on valmis keskustelemaan porvariallianssin kanssa.

Löfvenin mukaan hallituksen muodostaminen ei voi mennä niin, että blokkipolitiikka sementoidaan ja porvariallianssi lähtee johtamaan maata huolimatta siitä, onko porvariblokki isompi vai ei.

"Se olisi täysin epäloogista", hän sanoo.

”Lopullisen vaalituloksen pitäisi määrittää se, miltä hallitus näyttää. Tarvitaan hallitus, joka saa budjettinsa läpi."

Löfven lähetti selkeän viestin: "Sosiaalidemokraatit ei tule toimimaan tukipuolueena allianssihallitukselle."

Löfvenin mukaan allianssi voi olla isompi vain ruotsidemokraattien kanssa. Hän otti tiukasti kantaa ruotsidemokraattien asemaan suhteessa seuraavaan hallitukseen.

"On yhä selvempää, että ruotsidemokraatit tulisi sulkea täysin ulkopuolelle kaikkien puolueiden toimesta. Ruotsidemokraateille ei pidä koskaan antaa tukea päättää Ruotsin tulevaisuudesta."

Löfven sanoi odottavansa lopullisen äänituloksen ennen kuin tekee ratkaisuja omasta asemastaan pääministerinä.

Löfvenin mukaan porvaripuolueiden johtajilla on hänen puhelinnumeronsa, mutta tähän mennessä he ovat kommunikoineet vain Twitterin ja lehtien kautta.

Löfveniltä kysyttiin, voiko hallituksen muodostaminen kestää jopa jouluun asti, kuten jotkut ovat veikkailleet.

"Se riippuu siitä, miten asiaa käsitellään. Pidetäänkö kiinni blokkipolitiikasta vai etsitäänkö muita ratkaisuja."