Valtakunnansovittelijan tehtävistä Teknologiateollisuuteen työmarkkinajohtajaksi lähtevä Minna Helle puolustautui ankaraa kritiikkiä vastaan Ylen A-studiossa. Hänen mukaansa valtakunnansovittelijalle väläytelty karenssi on hankala kysymys.

Helle toisti ohjelmassa, ettei ole mielestään toiminut väärin tai ollut puolueellinen, mistä häntä on syytetty etenkin liittojen taholta. Helteen loikkaa on pidetty ongelmallisena myös oikeusoppineiden joukossa. Lue lisää: Oikeusoppineet Minna Helteen toiminnasta: ”Vaaransi ilmiselvästi häneltä edellytetyn puolueettomuuden”

Helle sanoikin A-studiossa, että epäselvyydestä on hyvä keskustella, mutta minkäänlaisia pelisääntöjä ei tähän mennessä ole ollut ja ne pitää nyt harkita erikseen, jos jonkinlaisia rajoituksia halutaan asettaa.

Kannatatko siis, että valtakunnansovittelijalle tulisi jonkinlainen karenssi?

–Se on hankala kysymys sen takia, että jos työmarkkina-ammattilaiselta rajoitetaan työmarkkinatehtävien tekeminen jatkossa työmarkkinajärjestöissä, se on varsin merkittävä rajoitus siihen, mihin töihin voi jatkossa mennä. Jos jatkossakin valitaan esimerkiksi nelikymppinen tai viisikymppinen valtakunnansovittelija, tämä on kyllä asia, joka vaikuttaa työn houkuttelevuuteen. Ainakin se pitää etukäteen olla tiedossa, Helle vastasi toimittajan kysymykseen A-studiossa maanantai-iltana.

Lännen Media on kertonut tänä aamuna, että uudelle valtakunnansovittelijalle saatetaan tehdä karenssisopimus, jolla rajoitettaisiin virkatehtävässä saadun tiedon hyödyntämistä uudessa työsuhteessa. Työ- ja elinkeinoministeriöstä kuitenkin huomautetaan Lännen Medialle, että valtakunnansovittelijan tiedot liittyvät pääsääntöisesti yksittäisiin neuvotteluihin ja sopimustulkintakysymyksiin, joten karenssisopimukselle ei välttämättä ole tarvetta. Virkamiehellä on joka tapauksessa palvelussuhteensa jälkeen vaitiolovelvollisuus ja hyväksikäyttökielto.

Helle kertoi irtisanoutuneensa valtakunnansovittelijan tehtävästä 27. huhtikuuta. Tilanteesta on kanneltu oikeuskanslerille ja oikeusasiamiehelle.

Lue myös:

Minna Helteestä tehty 2 kantelua kahdelle laillisuusvalvojalle

Näkökulma: Minna Helteestä tuli maalitaulu

”Oikeusasiamies, ota heti Minna Helteen jääviys käsittelyyn!” – Tapaus esillä SAK:n hallituksessa

Minna Helle tyrmää ay-pomon syytöksen: ”Olin myös tässä sovittelussa puolueeton”