Metalliliiton lakiasiain päällikkö Arto Helenius linjaa Metalliliiton nettisivuilla, että huhtikuun alussa voimaan tullut sairausajan lomakarenssi ”on väärin”, koska sillä leikataan työntekijöiden vuosilomaoikeutta.

Eduskunta hyväksyi maaliskuussa lakimuutoksen, jonka mukaan työntekijän, virkamiehen tai viranhaltijan tullessa sairauden tai tapaturman vuoksi työkyvyttömäksi vuosilomansa aikana ovat kuusi ensimmäistä työkyvyttömyyspäivää omavastuupäiviä, jotka eivät oikeuta lomapäivien siirtoon. Muutos tuli voimaan 1.4.2016.

Työntekijällä on kuitenkin aina oikeus vähintään neljän viikon vuosilomaan. Sairausajan omavastuupäiviä voi olla vain silloin, kun työntekijä on ansainnut vuosilomaa enemmän kuin neljä viikkoa.

– Olemme liittoina ja keskusjärjestöinä esittäneet näkemyksemme siitä, että EU:n oikeus suojaa vuosilomaoikeutta. Näin useissa oikeustapauksissa on päätetty, että itse vuosilomaoikeutta rajoittavat määräykset ovat unionin oikeuden vastaisia, Metalliliiton Arto Helenius kirjoittaa.

Helenius kertoo, että Metalliliitto aikoo kumota Suomen lakimuutoksen viemällä sen EU-tuomioistuimeen. Heleniuksen mukaan Metalliliitto uskoo, että ”tämä uudella kansallisella lailla säädetty sairauspäiväkarenssi vuosiloman yhteydessä tullaan kumoamaan valituksilla, jotka varmaankin saadaan liikkeelle ensi syksynä”.

– EU-tuomioistuin on joka tapauksessa hidas päätöksentekijä. Kansallinen laki tulee vielä olemaan varsin pitkään voimassa ennen kuin se valitusten kautta saadaan kampitettua, Helenius kirjoittaa.

Lue myös: Eduskunta löi sinetin: Lomalla sairastamiselle uusi 6 päivän sääntö

Lue myös: 6 päivän sääntö tulee voimaan 1.4.2016 – ”Merkittävä heikennys”