Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden tavoitteet työmarkkinaneuvotteluissa ovat tällä hetkellä ”äärimmäisen kaukana” toisistaan, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo Kauppalehden haastattelussa.

Neuvottelut katkaissut Pro neuvottelee kaikkiaan noin 75 työehtosopimusta. Malisen mukaan toistaiseksi vain Teknologiateollisuus on lähtenyt hakemaan paljon puhuttujen kiky-tuntien päälle muita työehtojen heikennyksiä.

Teknologiateollisuuden tavoitteita vuosi julkisuuteen, kun siuntiolainen kaapelitehtaan luottamusmies Kristian Parviainen julkaisi osan tavoitteista kuvana sosiaalisessa mediassa. Työnantajapuolen tavoitteisiin lukeutuvat muun muassa kiky-tuntien säilyttäminen ja muuttaminen kolmeksi lauantaityöpäiväksi, helatorstain ja loppiaisen muunto säännölliseksi työajaksi, vuorotyön lisien leikkaaminen sekä lomarahan puolittaminen.

Malinen vahvistaa KL:lle, että some-jakoon lähtenyt lista on aito, vaikka kokonaisuus onkin paljon pidempi. Hän summaa listan toteamalla, että se ”pitää sisällään pelkkiä työehtojen leikkauksia ja palkkaehtojen polkemista”.

”Meidän näkemykset siitä, millä tavalla suomalaista työelämää ja suomalaisten yritysten kilpailukykyä tulisi kehittää, ovat äärimmäisen kaukana toisistaan”, Malinen sanoo KL:n videohaastattelussa.

”Me lähdettiin omissa tavoitteissa siitä, että pyritään siihen, että työllisyyttä edistetään, parannetaan tällaista työstä työhön -mallia ja kehitetään ihmisten osaamista. Toisen neuvotteluosapuolen tavoitteissa halutaan palauttaa työelämä sellaiseen aikaan, jossa elettiin muutama kymmenen vuotta sitten.”

Malisen mukaan ainoa keino parantaa alan kilpailukykyä ei voi olla työehtojen heikentäminen, palkkojen halpuuttaminen ja työviihtyvyyden heikentäminen. Mitä tällöin tapahtuu alan vetovoimalle työllistäjänä, hän kysyy.

Malisen mukaan Pro haluaa, että Rinteen hallituksen kaavailemat 60 000 lisätyöpaikkaa syntyvät. Liitto ei kuitenkaan ”halua edesauttaa sitä, että tänne syntyisi 60 000 halpatyöpaikkaa”, Malinen sanoo Kauppalehdelle.

Teknologiateollisuudesta on aiemmin todettu, ettei kyseistä listaa tai neuvottelutavoitteita kommentoida julkisuudessa millään tavalla.

LUE MYÖS: